More


  Liturghie Arhierească la Catedrala Vestică a ortodoxismului românesc

  - Advertisement -

  scarisoara01

  Mii de credincioşi au participat ieri la Sfânta Liturghie Arhierească de la Mănăstirea Scărişoara Nouă, săvârşită cu ocazia Hramului Mare – “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Liturghia a fost oficiată la altarul de vară în ciuda vremii capricioase, dar ploaia s-a oprit odată cu începerea slujbei, înseninându-se într-un timp foarte scurt. Creştinii au fost conduşi în rugăciune de episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul, alături de un sobor de 30 de preoţi şi diaconi din judeţele Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bihor, printre care exarhul Mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, respectiv stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă, arhimandritul Timotei Bel, şi protopopul de Carei, Marian Crainic. Printre credincioşi s-au aflat şi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, prefectul Eugeniu Avram, respectiv primarul comunei Pişcolt, Cosmin Varga.

  Liturghia, oficiată la altarul de vară
  După trei zile de sărbătoare laică, la Mănăstirea Scărişoara Nouă a avut loc ieri sărbătoarea spirituală a judeţului Satu Mare. Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul a fost întâmpinat la sosirea sa la Mănăstirea Scărişoara Nouă de către preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, exarhul mănăstirilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, respectiv stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, arhimandritul Timotei Bel, alături de 30 de preoţi şi diaconi. După ce s-a intrat în biserică, după o scurtă slujbă, episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului şi preoţii s-au deplasat la altarul de vară, unde a fost oficiată Liturghia Arhierească. Cu această ocazie a fost hirotonisit Ioan Bogdan Căliman, proaspătul preot urmând să păstorească sufletele credincioşilor din Chereuşa. De asemenea, pentru serviciile aduse Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a primit “Crucea Voievodală a Maramureşului” Dumitru Păcuraru, patronul unei fabrici de mobilă din judeţ.

  scarisoara02

  Peste două decenii de veghe la hotarele ortodoxiei
  Prea Sfinţia Sa Iustin Sigheteanul a ţinut să remarce faptul că la Mănăstirea Scărişoara Nouă se stă de veghe la hotarele ortodoxiei româneşti de peste 23 de ani. De asemenea, obştea mănăstirii are în vedere ridicarea unei noi biserici, în stil brâncovenesc, care să fie cel puţin la fel de înaltă ca şi restul clădirilor din mănăstire. Astfel, biserica va primi şi hramul Sfinţii Martiri Brâncoveni. “La 23 de ani de existenţă, Mănăstirea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul Scărişoara Nouă a avut o evoluţie deosebită. În sensul că în prezent are obşte frumoasă, în frunte cu părintele arhimandrit Timotei, care este şi Exarhul mănăstirilor din Episcopia noastră. Are o casă monahală, un adevărat palat brâncovenesc, aici în vestul României, o mărturie şi o vatră puternică a ortodoxiei româneşti şi a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu sprijinul credincioşilor care au umplut şi astăzi incinta mănăstirii, se doreşte construirea unei noi biserici, deoarece cea veche a fost înălţată nu atât de corespunzător cum s-ar cuveni. Se doreşte ridicarea unei biserici brâncoveneşti şi româneşti, care să egaleze incinta mănăstirilor şi construcţiile existente. Niciodată biserica din incinta mănăstirilor nu trebuie să fie mai modestă decât construcţiile în care locuiesc sau chiliile călugărilor. Biserica va fi pusă sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni, pe care anul acesta îi comemorăm. Îl rugăm pe Dumnezeu, pe Sfântul Ioan Botezătorul, protectorul mănăstirii şi al judeţului Satu Mare şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni să îl ajute pe părintele stareţ, obştea mănăstirii de aici, autorităţile judeţene, locale şi pe credincioşi să îşi ducă la bun sfârşit acest plan frumos, acest plan binecuvântat, care duce la conştientizarea unităţii noastre de credinţă, de limbă, de neam şi de pământ românesc”, a declarat PS Iustin Sigheteanul.

  Mulţumiri credincioşilor
  Stareţul Mănăstirii Scărişoara şi exarh al Mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, arhimandritul Timotei Bel, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au sprijinit viaţa monahală din acest colţ de ţară. “Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toate. În 24 iunie sărbătorim Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, patronul duhovnicesc al sfintei noastre mănăstiri. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi Sfântului Ioan Botezătorul pentru această zi minunată. Vă mulţumim dumneavoastră, dragi credincioşi, pentru dragostea pe care ne-o purtaţi. Vă mulţumim pentru încurajare şi mai ales pentru rugăciunile pe care le faceţi pentru noi, pentru obştea mănăstirii şi pentru toate mănăstirile din obştea eparhiei. Şi nu în ultimul rând, pentru părinţii slujitori. Vreau să mai aduc un cuvânt de mulţumire părinţilor dimpreună slujitori, părinţilor stareţi şi maicilor stareţe de la mănăstiri. Aş vrea să mulţumesc autorităţilor judeţene, locale şi credincioşilor din Scărişoara Nouă care au pregătit masa pentru toţi credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie”, a precizat arhimandritul Timotei Bel.

  Felicitări din partea autorităţilor şi obştei mănăstirii
  În finalul Sfintei Liturghii Arhiereşti, conducerea Consiliului Judeţean, prin preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor, obştea Mănăstirii Scărişoara Nouă şi primarul comunei Pişcolt, Cosmin Varga, i-au dăruit Prea Sfinţiei Sale Iustin Sigheteanul un buchet de flori cu ocazia zilei sale de naştere. Conducerea Consiliului Judeţean i-a mai înmânat episcopului ortodox al Maramureşului şi Sătmarului şi o gravură cu toate clădirile importante din judeţul Satu Mare.

  scarisoara03

  PS Iustin Sigheteanu s-a născut în 23 iunie 1961, în comuna maramureşeană Rozavlea, fiind al patrulea copil al familiei sale. În 22 martie 1994, la propunerea ÎPS Justinian Chira, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române aprobă alegerea Preasfinţitului Iustin Sigheteanul în funcţia de arhiereu vicar, iar în 17 aprilie a aceluiaşi an, la Mănăstirea “Sfânta Ana”, avea loc hirotonia sa ca arhiereu.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare