More


  Negocieri pe Dreapta (II)

  - Advertisement -

  În PDL, scorul slab de la europarlamentare, sub cel aşteptat în măsură să claseze partidul pe locul al doilea, a fost perceput cu un calm doar aparent. Nu s-a pus problema convocării unui congres pentru înlăturarea lui Vasile Blaga şi nici cea a sancţionării filialelor cu rezultate dezamăgitoare. Totuşi, alianţa cu PNL, prezentată drept colac de salvare, nu s-a bucurat de aprecierea unanimă a liderilor, membrilor şi simpatizanţilor partidului, ca o dovadă că vechile resentimente faţă de liberali, bine cunoscute, nu s-au stins în totalitate. Iar pacea nu este totală, fiind acum tulburată de gestul intempestiv al lui Crin Antonescu, unul dintre principalii artizani ai mariajului dintre PNL şi PDL. Intrarea lui Klaus Iohannis în cărţi, ca viitor candidat la prezidenţiale, dă şi mai multă apă la moara celor care l-au acuzat pe Vasile Blaga că a renunţat prea uşor la susţinerea candidaturii democrat-liberalului Cătălin Predoiu, validat în această postură după o largă consultare a membrilor PDL.

  Lucrurile se complică şi mai mult acum, când Klaus Iohannis are cele mai mari şanse să acceadă în fruntea PNL şi, implicit, să fie impus drept candidat la funcţia supremă în stat, la înţelegere dintre liberali şi democrat-liberali. Şi, pentru că tot s-a vorbit despre o mare construcţie de dreapta “penelisto-pedelistă”, orgoliile accederii în funcţiile de conducere ale acesteia, la nivel central şi în teritoriu pot fi în măsură să declanşeze controverse între cele două tabere ale căror consecinţe păguboase sunt greu de prevăzut.

  Pe de altă parte, dar în acelaşi context al negocierilor pentru o unificare ipotetică a Dreptei, un coeficient de mare importanţă care se impune a fi luat în calcul este cel al competiţiei dintre prezidenţiabilii celorlalte partide, chiar fără mare pondere, dar cel puţin declarativ, din aceeaşi familie doctrinară. Parteneriatul dintre PNL şi PDL anunţat pentru prezidenţiale, şi poate în cele din urmă parafat, nu înseamnă automat că intrarea reprezentantului Dreptei în turul doi al alegerilor pentru Cotroceni împotriva candidatului PSD-PC-UNPR s-a tranşat. O luptă a orgoliilor mărunte este fără şanse, echivalentă cu zădărnicia şi nu merită nici comentată. Dar faptul că Traian Băsescu nu a obţinut un rezultat entuziasmant cu PMP nu înseamnă că nu are o susţinere electorală şi parşivenie strategică prin care să poată să complice lucrurile. Ambiţiile sale de a deveni premier, în cuplaj cu Crin Antonescu preşedinte, s-au risipit. Ceea ce nu înseamnă că va renunţa la lupta de a se menţine la putere, spre disperarea a milioane de români. Eşecul intenţiilor sale megalomane ţine însă decisiv de înţelepciunea celor care nu doresc ca România să se întoarcă la politica de tăiere a salariilor şi pensiilor, la izolare internaţională, la manipularea Justiţiei pentru scopuri politice. Dar îşi doresc din răsputeri şi pe bună dreptate siguranţa zilei de mâine şi bunăstare.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img