O şansă pentru a scăpa de agricultura de subzistenţăproiect

Peste 430 de persoane din mediul rural din judeţul Satu Mare vor fi consiliate pentru a-şi găsi un loc de muncă în cadrul proiectului intitulat “Dezvoltarea Resurselor Umane în mediul rural din judeţul Satu Mare – DRUM spre ocupare”, lansat ieri la Satu Mare. Acest proiect este implementat de Project Consulting Age SRL, în calitate de beneficiar, şi partenerii săi – Asociaţia Camera Meşteşugarilor Satu Mare, Comuna Turţ şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Satu Mare.

Proiect destinat persoanelor din mediul rural
Lansarea proiectului a avut loc ieri la Casa Schwab, în prezenţa directorului Project Consulting Age SRL, Iuliana Klebeev, a managerului de proiect, Cristina Victoria Rouă, a secretarului Camerei Meşteşugarilor, Holczli Iosif, a directorului AJOFM Satu Mare, Marcel Maruşca, a primarului comunei Turţ, Ioan Ciupac, precum şi a altor persoane implicate.

Potrivit celor afirmate de Iuliana Klebeev, proiectul se desfăşoară pe durata a 16 luni şi are ca obiectiv general creşterea calităţii vieţii în mediul rural din judeţul Satu Mare şi îmbunătăţirea calităţii forţei de muncă în corelare cu nevoile pieţei muncii în cadrul unor sectoare non-agricole. Grupul ţintă este format din 432 de persoane din zona rurală a judeţului Satu Mare, în special din zona comunei Turţ, în special tineri şi femei, aflate în căutarea unui loc de muncă, şomeri sau ocupate în agricultura de subzistenţă.

Vor fi organizate 14 serii de cursuri de calificare şi iniţiere în domenii precum bucătar, ospătar, cofetar, administrator de pensiune, lucrător în gospodăria agroturistică, lucrător comercial, tapiţer, instalator, operator introducere, validare şi prelucrare date.

Aprecieri din partea partenerilor
Partenerii implicaţi în derularea proiectului sunt de părere că acesta este foarte bun pentru cetăţenii din mediul rural aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Astfel, secretarul Camerei Meşteşugarilor, Holczli Iosif, a precizat că vor fi organizate cursuri de formare şi consiliere pentru circa 200 de persoane atât la Satu Mare cât şi în comuna Turţ. “Proiectul îşi propune integrarea tinerilor din mediul rural pe piaţa muncii prin şcolarizare, formare profesională şi consiliere în antreprenoriat”, a mai afirmat Holczli Iosif.

Directorul AJOFM Satu Mare, Marcel Maruşca, a precizat că în cadrul proiectului sunt vizate în special persoanele din mediul rural din zona comunei Turţ. “Prin acest proiect ne adresăm cu preponderenţă persoanelor din mediul rural şi prin cursurile organizate sperăm să reuşim să-i scoatem din agricultura de subzistenţă în care sunt implicaţi acum şi să le oferim posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă plătit decent”, a mai adăugat Marcel Maruşca.

La rândul său, primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, a declarat că susţine acest proiect pentru că îşi doreşte să dezvolte resursele umane din zona comunei Turţ. “Dorim să avem personal calificat pentru a asigura o dezvoltare sănătoasă a zonei noastre. Ne interesează mai ales cursurile din domeniul agroturismului dar şi în antreprenoriat”, a mai spus Ioan Ciupac.

Toţi participanţii la cursurile derulate prin proiect vor beneficia de subvenţii după absolvirea cursurilor şi vor primi certificate de recunoaştere la nivel naţional şi al Uniunii Europene.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts