Odoreul poate fi la un pas de dezastruodoreu

Există indicii clare că digul Someşului a fost slăbit în zona localităţii Odoreu din cauza unor săpături efectuate chiar de reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare pentru a scoate o conductă metalică. Autorităţile locale s-au sesizat şi au anunţat autorităţile judeţene care ieri s-au prezentat la faţa locului pentru a vedea cât de gravă este situaţia. La solicitarea primarului comunei Odoreu, Dumitru Pop, la locul în care au fost efectuate săpăturile s-a prezentat subprefectul Alfatter Tamas, reprezentanţi ai Poliţiei, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi, bineînţeles, ai SGA Satu Mare. Subprefectul a solicitat tuturor organelor competente să formuleze câte un raport până în această dimineaţă.

Primarul spune că digul a fost slăbit
Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, consideră că, din cauza săpăturilor făcute, digul a fost considerabil slăbit în acea zonă, iar populaţia comunei Odoreu ar putea fi în pericol în cazul unei viituri mai puternice pe Someş. Conform celor precizate de primar, angajaţii SGA ar fi excavat în digul Someşului pentru a scoate o conductă metalică pusă acolo în anii ‘70. “Iniţial, când am fost informat de aceste săpături, nu mi-am dat seama de gravitatea faptei decât atunci când am venit la faţa locului să mă conving. Aici am observat că săpăturile făcute pentru a scoate acea conductă veche, pusă de pe vremea lui Uglar (Iosif Uglar, fost prim-secretar al judeţului Satu Mare în anii ‘70 – n.r.), au afectat digul. Se poate observa clar că aceste săpături au fost făcute cu un utilaj, nu cu mâna, şi din punctul nostru de vedere a slăbit digul Someşului într-o zonă în care se află cel mai aproape de albia râului”, a afirmat primarul Odoreului, Dumitru Pop.

Considerând că săpăturile executate în digul Someşului pot pune în pericol comunitatea din Odoreu în cazul unei viituri mai puternice pe Someş, primarul Dumitru Pop a anunţat Prefectura, Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Motiv pueril
La solicitarea primarului comunei Odoreu, la locul în care au fost efectuate lucrări la digul Someşului s-a prezentat şi subprefectul Alfatter Tamas, precum şi reprezentanţii SGA Satu Mare şi anume inginerul şef Cornel Merce şi şeful de sistem Nicolae Lupan. În prezenţa subprefectului, a urmat un schimb de replici între reprezentanţii SGA şi primarul Dumitru Pop. Motivul invocat de reprezentanţii SGA pentru săpăturile făcute în dig sunt cel puţin puerile. Ei au afirmat că au scos conducta din cauza faptului că nu se putea cosi iarba din cauza ei şi au dat asigurări că săpătăturile nu sunt atât de adânci încât să afecteze digul.

Aceştia au încercat să-i înduplece pe cei prezenţi că lucrurile nu sunt nici pe departe atât de grave pe cât pretinde primarul Dumitru Pop, adăugând că adâncimea săpăturii nu este mai mare de 50 de cm, iar digul nu are de suferit. Însă, din urmele rămase şi foarte vizibile, rezultă că aceste săpături au fost mai adânci decât pretind cei de la SGA, ajungând până jos, atât pe o parte cât şi pe cealaltă a digului.

Subprefectul Alfatter Tamas i-a întrebat pe cei de la SGA dacă nu era nevoie de o autorizaţie prealabilă pentru efectuarea acestor lucrări, la care i s-a răspuns că digul se află în administrarea instituţiei şi nu era necesar aşa ceva.

Rapoarte şi expertize
În cele din urmă, subprefectul Alfatter Tamas a solicitat tuturor autorităţilor prezente ca până azi dimineaţă să formuleze câte un raport pentru ca mai apoi să fie luate măsurile ce se impun. “Solicit tuturor instituţiilor prezente aici ca până mâine dimineaţă (azi dimineaţă – n.r.) să am din partea fiecăreia câte un raport. Aşternem totul pe hârtie şi, în funcţie de cele constatate, vom lua măsuri”, a precizat subprefectul.

De asemenea, reprezentanţii ISU Satu Mare nu au putut să dea un verdict clar dacă digul a fost afectat sau nu. Cum însă este vorba despre un dig de apărare împotriva inundaţiilor, aceştia au afirmat că se impune o expertiză pentru a se putea constata dacă acesta a fost vulnerabilizat în locul în care au fost executate acele săpături.
Totodată, primarul Dumitru Pop a mai afirmat că va depune plângere la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice precum şi la Administraţia Bazinală de Apă “Someş-Tisa”.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts