More

  ORTODAC, 10 ani de activitate în domeniul ortopedic

  ortodac1

  Firma sătmăreană ORTODAC împlineşte azi 10 ani de activitate în domeniul ortopedic, având în spate, însă, peste 25 de ani de experianţă a patronului firmei, Vasile Suci. Acesta este ajutat de soţia sa, Gina. Domeniul principal de activitate al firmei ORTODAC este producerea dispozitivelor medicale ortopedice, şi anume ortezare, protezare şi ghete ortopedice. Aproape 90% din producţia atelierului firmei din Halmeu este destinată exportului. De asemenea, firma mai are un punct de prezentare în municipiul Satu Mare.

  Înfiinţată în 2004
  Firma ORTODAC a fost înfiinţată în data de 24 iunie 2004 de soţii Vasile şi Gina Suci. Totul a început cu un atelier de producţie de dispozitive medicale ortopedice înfiinţat la Halmeu şi cu doi angajaţi. Firma s-a dezvoltat an de an, ajungând ca în prezent să aibă 20 de angajaţi. Ca domeniu de activitate, firma produce produse de ortezare, adică tot ce se aplică pe corp pentru corecţie, protezare, adică tot ce vine în completare pe corp, în special în cazul amputărilor de membre, şi ghete ortopedice.

  Patronul firmei, Vasile Suci, are o bogată experienţă de circa 25 de ani în domeniul pantofăriei şi circa 20 de ani în domeniul ortopedic. În tinereţe şi-a făcut ucenicia în atelierul de pantofărie la comandă al tatălui său unde a deprins tainele acestei meserii şi a dobândit calităţi pe care le foloseşte şi în prezent. În anul 1993 a emigrat în Germania unde a lucrat timp de 5 ani ca tehnician ortoped la o firmă cu care ORTODAC colaborează în prezent. “În anul 2000 am ajuns în Austria unde mi-am continuat şi perfecţionat activitatea. Aici am obţinut atestatul de maistru în ortopedie. În anul 2004 am deschis această firmă la Halmeu pe care am reuşit să o coordonez timp de cinci ani din Austria, până în anul 2009, când m-am întors definitiv acasă”, îşi descrie evoluţia sa profesională patronul Vasile Suci.

  ortodac2

  90% din producţie, destinată exportului
  La atelierul de producţie din Halmeu, firma ORTODAC produce, în medie, circa 150 de ghete ortopedice pe lună. “Toate produsele sunt personalizate în funcţie de necesităţile fiecărui solicitant. Noi nu suntem comercianţi, noi ne considerăm meseriaşi. Toţi pacienţii cu care am lucrat până în prezent au ajuns la noi prin recomandare de la alţi pacienţi, ceea ce ne face să credem că munca noastră este de calitate şi este apreciată. Calitatea este cel mai important lucru pentru noi. Sunt foarte atent la acest aspect, precum şi de punctualitate”, a mai precizat patronul firmei ORTODAC.

  Pentru toată gama de produse, firma ORTODAC se află în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi îşi oferă serviciile în toată ţara. Însă aproape 90% din producţia atelierului din Halmeu este destinată exportului, în ţări precum Germania, Elveţia şi Austria. “Totul este făcut la comandă, iar produsul finit îl livrez personal. Tot la două săptămâni sunt nevoit să fac câte un drum în Austria sau Germania”, a mai precizat Vasile Suci.

  Punct de prezentare la Satu Mare
  Pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie de produse ortopedice, firma ORTODAC a înfiinţat un punct de prezentare în municipiul Satu Mare, pe bulevardul Lucian Blaga, bloc UU13, dotat cu aparatură specializată în domeniu. Aici, soţia Gina Suci oferă consiliere în domeniul ortopedic şi tot aici sunt făcute măsurătorile necesare. Astfel că pacienţii, după ce au fost consiliaţi în prealabil, pot face comenzi şi, în cel mai scurt timp posibil, produsele ortopedice vor fi confecţionate la Halmeu şi livrate solicitantului.

  ortodac3

  În ceea ce priveşte atelierul din Halmeu, Vasile Suci spune că toţi angajaţii acestuia au fost instruiţi la locul de muncă. “Din păcate, în prezent, în România nu există în nomenclatorul de meserii activitatea de confecţioner ghete ortopedice. Astfel că am fost nevoit să-mi instruiesc personalul la locul de muncă”, a mai precizat Vasile Suci.

  Acesta îşi doreşte ca în viitorul apropiat să deschidă o şcoală profesională în domeniu, purtând discuţii cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, şi având sprijinul Asociaţiei Meşteşugarilor din Satu Mare şi a unei organizaţii din Germania în care cei interesaţi să poată fi calificaţi în meseriile de concepere şi confecţionare a pantofilor ortopedici.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE