More

  Paralizat aproape în totalitate, purtat de zece ani pe drumuri

  prefectura

  Sprijinit în cârje şi de soţia sa, Ioan Sarca, din Amaţi, s-a prezentat ieri la audienţele de la Prefectură să ceară sprijinul reprezentanţilor acestei instituţii afirmând că de zece ani este purtat pe drumuri de comisia sătmăreană de acordare a gradului şi pensiei de invaliditate. De asemenea, Erni Ileana, care a afirmat că are o fată care suferă de handicap de gradul întâi, a solicitat ajutor Prefecturii pentru a i se facilita deplasarea cu aceasta la tratament la Cluj. În ambele cazuri, prefectul Eugeniu Avram a promis că se va implica pentru a fi găsite soluţii de rezolvare a problemelor prezentate.

  Paralizat de 10 ani
  Cetăţeanul Ioan Sarca a paralizat în urmă cu circa 10 ani din cauza unei accident vascular cerebral. În timp, însă, paralizia i s-a agravat astfel că, în prezent, nu-şi poate duce la gură nici măcar o cană cu apă, potrivit celor afirmate de soţia sa care l-a însoţit la audienţe. Femeia a mai arătat că, deşi se afla într-o stare în care nu putea să-şi mai găsească un loc de muncă, comisia de acordare a gradului şi pensiei de invaliditate l-a respins, astfel că un timp nu a avut niciun venit. În cele din urmă, s-a prezentat la o comisie de la Bucureşti, care l-a încadrat în gradul doi de invaliditate. Asta până în urmă cu câteva luni, când, din nou, comisia de la Satu Mare a decis că este apt de muncă şi l-a trecut în gradul trei. “Ţinând cont de faptul că soţul meu nu se poate deplasa, am cerut să mi se ofere un bilet de însoţitor pe tren, dar nici măcar nu am fost lăsată să vorbesc. Mai mult decât atât, soţului meu i-a fost tăiată pensia de invaliditate deşi nu îşi poate duce nici măcar un pahar cu apă la gură”, s-a plâns soţia lui Ioan Sarca.

  Reprezentanţii Prefecturii au remarcat însă faptul că în ultima perioadă s-a schimbat legea acordării gradelor de invaliditate, iar în gradul doi pot fi trecuţi şi cei care au suferit accidente vasculare cerebrale. Prefectul le-a cerut soţilor Sarca să lase o petiţie la sediul Prefecturii şi l-a însărcinat pe directorul de Cancelarie a Prefectului, Raul Băbţan, să se ocupe de acest caz, să facă verificările necesare şi, dacă legea permite, Ioan Sarca să fie repus în drepturi.

  Curse gratuite anulate pentru handicapaţi
  Tot la audienţele de ieri de la Prefectură s-a prezentat şi sătmăreanca Erni Ileana, care a afirmat că are o fată de 37 de ani care suferă de handicap de gradul întâi. Femeia a mai spus că lunar trebuie să se deplaseze la Cluj cu fiica sa pentru tratament şi consult medical. Dacă până în urmă cu câteva luni, atât fiica cât şi mama puteau să se deplaseze gratuit cu o firmă de transport inter-judeţean, în ultima perioadă nu i se mai permite acest lucru. “Nu pot să plătesc tot timpul pentru că am pensie mică şi nu îmi pot permite să cheltuiesc lunar peste 200 de lei doar pe drumul dintre Satu Mare şi Cluj Napoca. Singurul care m-a ajutat până acum a fost domnul Mircea Govor, şi nu am cuvinte să-i mulţumesc”, a afirmat femeia.

  Prefectul Eugeniu Avram i-a solicitat femeii să lase un memoriu la sediul Prefecturii adăugând că trebuie găsită o soluţie la acest caz.

  De asemenea, Terezia Gabor a cerut ajutorul Prefecturii pentru a-şi găsi o locuinţă deoarece proprietarul imobilului în care locuieşte în prezent intenţionează să o evacueze. Prefectul a dispus măsuri pentru rezolvarea acestei probleme.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE