More

  Participanţi din patru ţări la parada maşinilor Dacia

  parada-2

  La Satu Mare s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute prima întâlnire a Cluburilor “Drum Bun”, eveniment organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare şi Asociaţia Culturală “Sătmărenii”. La această ediţie au participat peste 20 de proprietari ai unor autoturisme retro, precum Dacii, Volga, Volkswagen Beetle, dar şi maşini fabricate în Polonia. Participanţii au venit din Polonia, Belarus, Ucraina şi România. Aceştia au petrecut un weekend în judeţul Satu Mare, unde au vizitat o parte din principalele obiective turistice ale judeţului, şi nu au lipsit nici celebrele parade desfăşurate la Satu Mare şi Carei.

  Douăzeci de maşini retro expuse la Satu Mare
  Numeroşi sătmăreni s-au aflat sâmbătă la amiază în faţa Catedralei Romano-Catolice din municipiul Satu Mare pentru a admira cele 20 de maşini de epocă aduse la Satu Mare de către preşedintele Clubului “Drum Bun România”, filiala Satu Mare, George Negrea. Printre sătmărenii prezenţi la eveniment s-au numărat viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Robert Laszlo, şi directorul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop.

  Astfel, printre cele 20 de autoturisme expuse s-au numărat Dacii, Volga, Volkswagen Beetle, dar şi maşini tradiţionale poloneze. Printre participanţi s-a aflat preşedintele clubului Drum Bun din Polonia, Mihai Sowa, care a învăţat să vorbească româneşte în multele excursii pe care le-a făcut în România. Acesta are trei autoturisme Dacia, ultima fiind o Dacie 1100, cumpărată în urmă cu trei ani din România.

  Excursie prin judeţul Satu Mare
  “În Cracovia există clubul Drum Bun format din câţiva polonezi iubitori de România, de maşinile româneşti, de tot ce înseamnă cultura românească, mâncarea românească. Toţi locuiesc pe o stradă, acolo ai impresia că eşti în România, în curte vezi Dacia, în case este muzică românească, tablouri cu cântăreţii şi politicienii români. Numai după numere îţi dai seama că eşti în Polonia“, a declarat George Negrea, care este proprietarul unei Dacii 1.300 fabricată în anul 1976, cu vopsea originală.

  După parada de două ore realizată la Satu Mare, cei 20 de participanţi au efectuat o excursie prin judeţul Satu Mare. Prima oprire a fost la Medieşu Aurit la cuptoarele dacice, după care s-au deplasat la situl arheologic de la Bobald, unde au petrecut o seară românească. Iar în cursul zilei de ieri au ajuns la Carei, unde şi acolo a avut loc o paradă a maşinilor de epocă, care s-a încheiat cu acordarea premiilor. Anul trecut la concursul organizat în Polonia, sătmărenii au ocupat primele două locuri, iar locul al III-lea le-a revenit celor din Piteşti.

  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE