More

    Şansă pentru angajarea şomerilor de la ţară

    ajofm

    Circa 200 de şomeri din mediul rural din judeţul Satu Mare au şansa să fie integraţi pe piaţa muncii în urma implementării proiectului “Promovarea unui model de dezvoltare sustenabilă a resursei umane din mediul rural – DRUMS”, lansat ieri la Satu Mare. Evenimentul a avut loc la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare în prezenţa managerului de proiect, Theodor Porojan, a reprezentanţilor firmelor de consultanţă implicate precum şi a reprezentantului Prefecturii Satu Mare, Ramona Antonescu, a directorului AJOFM, Marcel Maruşca, a directorului adjunct, Simona Derşidan, şi a reprezentanţilor unor primării din judeţ.

    Grup ţintă de 200 de şomeri din mediul rural
    În deschiderea manifestării, directorul AJOFM, Marcel Maruşca, a afirmat că instituţia pe care o reprezintă este implicată în derularea mai multor proiecte cu finanţare europeană, iar cel lansat ieri are ca grup ţintă circa 200 de şomeri din mediul rural din judeţ, care vor fi formaţi profesional, având astfel şansa să fie integraţi rapid pe piaţa muncii. Din judeţul Satu Mare vor fi selectate opt primării unde proiectul va fi aplicat. La rândul său, Ramona Antonescu a felicitat AJOFM care în ultimii ani a avut o preocupare constantă pentru a atrage fonduri europene în judeţ prin astfel de proiecte de formare profesională şi a urat succes derulării proiectului lansat ieri.

    În continuare, reprezentanţii firmelor de consultanţă implicate în proiect, şi anume Institutul de formare profesională şi calificare a personalului – BEST, din Austria, Centrul de Resurse pentru Educaţie şi Formare Profesională, R4 – Consultanţă şi Formare Profesională SRL şi AGORA au făcut câte o scurtă prezentare a acestora. Astfel, reprezentantul firmei austriece a arătat că există multe similitudini între ceea ce se întâmplă în mediul rural austriac şi cel românesc şi că se va încerca implementarea modelului austriac în România. Acesta a mai adăugat că, din punctul său de vedere, aptitudinile fiecăruia sunt mai importante decât calificările şi că îşi îndreaptă atenţia spre persoanele de peste 50 de ani, a persoanelor tinere cu calificări precare, precum şi a femeilor care încearcă să revină în câmpul muncii după o pauză mai îndelungată.

    Buget de peste 5,3 milioane de lei
    Managerul Theodor Porojan a prezentat pe scurt proiectul şi activităţile care vor fi desfăşurate în cadrul acestuia. Beneficiind de un buget de 5,33 de milioane de lei, proiectul “Promovarea unui model de dezvoltare sustenabilă a resursei umane din mediul rural – DRUMS”, are ca obiectiv principal promovarea sustenabilităţii în zonele rurale prin mărirea gradului de ocupare în mediul rural în regiunile Centru, Nord-Vest şi Sud-Vest Oltenia.

    Vor fi organizate activităţi de consiliere, orientare, formare profesională şi mediere pentru 750 de persoane inactive, din care circa 200 vor fi din judeţul Satu Mare, precum şi de promovare a culturii antreprenoriale, pentru 75 de persoane. În acest scop, vor avea loc o serie de campanii de informare privind oportunităţile de ocupare, vor fi furnizate programe de formare profesională şi vor fi evaluate şi certificate competenţele profesionale dobândite în urma acestor acţiuni. Totodată, se va miza pe dezvoltarea culturii şi spiritului antreprenorial în mediul rural şi pe dezvoltarea unor parteneriate pentru facilitarea schimbului şi integrării bunelor practici. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE