More

  Şantaj cusut cu aţă albă!

  santaj

  Povestea şantajului exercitat de un pacient asupra unui medic chirurg din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare se sparge mai ceva ca un balon de săpun. Totul aduce mai degrabă a înscenare. Pacientul Vasile Onuc îl acuză pe medicul Alexandru Andreica că i-a înscenat şantajul pentru a-l compromite şi pentru a scăpa astfel de consecinţele plângerii de malpraxis pe care a înaintat-o Ministerului Sănătăţii.

  Onuc mai spune că medicul Andreica a fost cel care a propus să-i dea 1.000 de euro pentru a-şi retrage plângerea de malpraxis. Vasile Onuc a căzut în capcana întinsă abil de chirurg, considerând că se poate înţelege amiabil cu cel din a cărui neglijenţă era să-şi piardă viaţa, în urma unei banale operaţii de apendicită. În timp ce reclamaţia de şantaj este cercetată de Poliţie, reclamaţia de malpraxis este anchetată de Colegiul Medicilor Satu Mare. Probabil că cele două investigaţii vor scoate la iveală cine şi ce rol a jucat în această încurcată poveste.

  Un şantaj banal, în aparenţă
  Poliţia sătmăreană a anunţat luni că a prins în flagrant un pacient care a şantajat un medic de la Spitalul Judeţean. “Luni, 02 iunie 2014, la orele 13:00, poliţiştii sătmăreni, în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), sub directa coordonare a Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare l-au prins în flagrant pe Vasile O. de 51 ani din loc. Tarna Mare, jud. Satu Mare, în timp ce primea suma de 1.000 Euro de la un medic din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare în schimbul retragerii mai multor sesizări depuse împotriva acestuia, ca urmare a unei intervenţii medicale efectuate în cursul lunii ianuarie anul curent. Bărbatul în cauză este cercetat în stare de reţinere sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj”, se arăta în comunicatul de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. Magistraţii Judecătoriei Satu Mare au dispus ca pacientul acuzat de şantaj să fie judecat în stare de libertate. Procurorii au atacat decizia, cerând arestarea bărbatului din Tarna Mare.

  Şpagă în pălincă şi ouă
  La prima vedere părea o simplă afacere de şantaj. Însă ascultând şi punctul de vedere al pacientului Vasile Onuc, în vârstă de 51 de ani, din Tarna Mare, se vede clar că povestea şantajului este cusută cu aţă albă. Onuc susţine că a fost atras în cursă de către medicul chirurg Alexandru Andreica, care i-a spus sâmbăta trecută că vrea să îi dea 1.000 de euro pentru a-şi retrage plângerile de malpraxis depuse împotriva sa. Jucând la două capete, medicul a anunţat Poliţia cum că ar fi şantajat. Când Onuc a mers luni la Spitalul Judeţean să-şi ia banii, acesta a fost înhăţat de poliţişti.

  Întreaga poveste a început în luna ianuarie a acestui an, când Vasile Onuc a ajuns la UPU cu dureri puternice în zona abdomenului. Bărbatul din Tarna Mare a fost operat de chirurgul Alexandru Andreica, dar nu chiar pe gratis.

  “Înainte de operaţie, chirurgul Andreica mi-a cerut 250 de euro ca să mă opereze, 200 lui şi 50 anestezistului. I-am spus că nu am de unde să-i dau întrucât sunt un om sărac, care are cinci copii şi trăieşte din ajutorul social. Neavând bani, după ce m-a operat, soţia i-a adus chirurgului 12 litri de pălincă şi 75 de ouă de casă”, ne-a declarat Vasile Onuc.

  Problemele au apărut la externare.

  “Când a venit vremea să mă externeze, asistenta a tăiat două fire, iar operaţia s-a redeschis imediat. Medicul Andreica mi-a pus câteva pansamente şi m-a trimis acasă, spunându-mi că o să mă vindec”, afirmă Vasile Onuc.

  La Cluj, cu intestinele în mână
  Ajuns acasă, în Tarna Mare, Onuc a constatat că operaţia nu se mai închide. Aşa că a fost transportat de familie la o clinică din Cluj Napoca, unde a fost tratat timp de o lună până i s-a închis operaţia efectuată la Satu Mare. Infecţia a fost atât de gravă, încât Onuc a stat opt zile la Terapie Intensivă.

  “Am fost la un pas de moarte din cauza operaţiei efectuate la Satu Mare. Am plecat la Cluj cu intestintele în mână, căci mi-au ieşit din burtă prin rana deschisă. La externare, medicii din Cluj mi-au spus să-i mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viaţă”, ne-a declarat Vasile Onuc.

  Revoltat de modul în care a fost tratat de chirurgul Alexandru Andreica, în martie 2014 Vasile Onuc a transmis o plângere de malpraxis la Ministerul Sănătăţii. De la Bucureşti, plângerea victimei a fost trimisă Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare. Neavând competenţe în domeniu, CJAS Satu Mare a transmis plângerea Direcţiei de Sănătate Publică, Colegiului Medicilor şi Spitalului Judeţean Satu Mare. Colegiul Medicilor a început cercetările, moment în care şi medicul Andreica a aflat de plângerea de malpraxis. Conducerea Colegiului Medicilor Satu Mare a refuzat să comenteze cazul, pe motiv că este vorba de o anchetă în curs de desfăşurare. Spitalul Judeţean aşteaptă decizia Colegiului Medicilor, urmând să ia măsurile legale care se impun în cazul în care medicul Andreica va fi declarat vinovat.

  Din victimă, inculpat
  Sâmbăta trecută, Vasile Onuc a fost la un control la chirurgul Andreica.

  “Sâmbătă dimineaţă, când am fost la control, medicul Andreica m-a întrebat câţi bani mi-ar trebui ca să îmi retrag plângerea. I-am spus atunci că am pretenţii la daune morale pentru că era să mor din cauza lui, dar nu m-am gândit la o sumă anume. În aceeaşi zi, pe la amiază, am fost sunat de Andreica, care mi-a spus că s-a gândit să-mi dea 1.000 de euro, cerându-mi apoi să vin luni la Spitalul Judeţean pentru bani. Luni, pe la amiază, m-a primit într-un birou şi mi-a dat banii: şase bancnote de 100 de euro şi opt de 50 de euro. A tot repetat că, după ce îmi dă banii, nu mai vrea să audă de mine. N-am înţeles atunci ce vroia, dar a reieşit după aceea”, spune Vasile Onuc.

  Când să iasă din Spitalul Judeţean, Vasile Onuc a fost reţinut de poliţişti.

  “M-au oprit poliţiştii şi m-au întrebat ce am în buzunare. Le-am spus că am 1.000 de euro primiţi ca despăgubire de la medicul Andreica şi câţiva lei. Am aflat ulterior că am fost atras într-o cursă, Andreica susţinând că l-aş fi şantajat. Nu e adevărat, totul e o înscenare. După ce aproape m-a omorât, Andreica s-a folosit de buna mea credinţă pentru a-mi înscena un şantaj. Am crezut că într-adevăr Andreica vrea să mă despăgubească pentru necazul pe care mi l-a produs. Însă, în loc de aceasta, am ajuns din victimă inculpat. Sper ca cineva să se autosesizeze şi să facă dreptate în acest caz”, ne-a declarat, cu lacrimi în ochi, Vasile Onuc.

  Chirurgul Andreica: no comment
  Acuzat că s-a lăsat mituit cu 12 litri de pălincă şi 75 de ouă, deşi iniţial a cerut 250 de euro, că era să omoare un pacient din cauza neglijenţei sale, pe care a refuzat să-l despăgubească, înscenându-i un şantaj, medicul chirurg Alexandru Andreica a refuzat să stea de vorbă cu reprezentanţii Gazetei de Nord-Vest şi ai Nord Vest TV, afirmând că nu vrea să comenteze absolut nimic pe marginea acestui caz.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE