More


  Seceta n-a afectat culturile agricole

  - Advertisement -

  capsuni

  Per ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor din judeţul Satu Mare este bună în acest moment, în ciuda secetei din ultima perioadă, spun specialiştii din agricultură. Dacă culturile însămânţate în toamnă nu mai pot fi influenţate semnificativ de lipsa de precipitaţii, în schimb cele din primăvară pot fi afectate dacă seceta se prelungeşte. La cerealele păioase sunt estimate producţii bune în acest an.

  Producţii medii crescute la culturile din toamnă
  Culturile de pe câmpiile judeţului Satu Mare arată bine din punct de vedere a stării de vegetaţie, cu toate că ploile au fost destul de slabe în ultima perioadă. La căpşuni au fost înregistrate cele mai spectaculoase creşteri ale producţiei. Dacă anul trecut producţia la căpşuni era de 6-7 tone la hectar, în acest an s-a ajuns chiar la 11 tone la hectar, adică cu circa 30-35% mai mari.

  De asemenea, şi la cerealele păioase sunt prognozate producţii bune. Astfel, la orz, pe cele 1.800 de hectare semănate în judeţ sunt prognozate producţii medii de circa 3.500 kg/ha, la orzoaica de toamnă, care a fost semănată pe circa 400 de hectare, sunt estimate producţii medii de 3.000 de kg/ha, la fel ca şi la rapiţă, care în acest an a fost însămânţată pe circa 6.100 hectare. Chiar dacă specialiştii Direcţiei Agricole nu se pot pronunţa încă asupra producţiei medii la grâu, însămânţat pe 32.329 de hectare, sunt şanse ca şi aici să fie producţii mari, la fel ca şi ovăsul de primăvară (însămânţat pe 7.800 hectare), sorg pentru boabe (1.160 hectare) sau soia (3.900 hectare).

  Culturile din primăvară pot fi afectate de secetă
  Dacă culturile din toamnă nu prea sunt afectate de lipsa precipitaţiilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre cele însămânţate în primăvară, chiar dacă starea de vegetaţie a acestora este încă bună. Potrivit inginerului Direcţiei Agricole Satu Mare, Mircea Tudor, seceta de la nivelul solului, moştenită în judeţ de mai mulţi ani, poate afecta serios producţiile la porumb (semănat pe 79.000 de hectare), floarea soarelui ( pe 22.000 de hectare) sau sfecla de zahăr (peste 2.000 de hectare). “La nivelul judeţului Satu Mare au fost înregistrate decalaje semnificative de la zonă la zonă în ceea ce priveşte precipitaţiile din cursul lunilor aprilie şi mai. Mai mult decât atât, în ultimele zile temperaturile au fost caniculare, mult peste media anuală din această perioadă. Toate acestea, pe o durată de timp mai îndelungată, pot afecta culturile însămânţate în primăvară. Chiar au început să apară unele semne din acest punct de vedere”, a explicat inginerul Mircea Tudor.

  Pentru a împiedica acest lucru, fermierii sătmăreni au făcut fertilizări suplimentare pentru a asigura necesarul de hrană culturilor, însă acestea au necesitat cheltuieli suplimentare. “Pentru următoarea perioadă de timp sunt anunţate scăderi uşoare ale temperaturilor dar nu ştim dacă vor cădea şi precipitaţii”, a mai precizat Mircea Tudor.

  În ceea ce priveşte secerişul, în data de 20 iunie este preconizat să înceapă la orz, iar la începutul lunii viitoare la grâu.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare