More


  Sirienii forţează din nou frontiera

  - Advertisement -

  sirieni

  Refugiaţii sirieni forţează din nou graniţele României pe teritoriul judeţului Satu Mare, în drumul lor spre Germania. Un grup de patru refugiaţi sirieni, călăuzit de doi cetăţeni bulgari, a fost prins săptămâna trecută de poliţiştii de frontieră careieni în apropierea satului Horea. După un drum lung şi greu, plătit cu zeci de mii de euro unor reţele internaţionale de traficanţi, visul celor patru refugiaţi de a ajunge Germania s-a curmat brusc la Horea. Probabil că alţi sirieni, care au forţat graniţa cu Ungaria pe raza judeţului nostru, au reuşit să-şi vadă visul împlinit. Oricum, împlinirea visului i-a costat un munte de bani, care au ajuns în buzunarele traficanţilor. Reţele internaţionale foarte bine organizate, din care fac parte arabi, turci, români şi bulgari, câştigă sume enorme de bani pe seama disperării şi a visurilor de a trăi mai bine în Germania ale refugiaţilor sirieni.

  Sirienii, taxaţi cu 40-50.000 de euro
  Grupările care se ocupă cu traficul de refugiaţi sirieni sunt foarte bine organizate, având ramificaţii în toate ţările de tranzit pe ruta Siria-Germania. Potrivit investigaţiilor realizate de DIICOT, un sirian plăteşte aproximativ 10.000 de euro pentru a fi transportat din Turcia în Bulgaria şi o altă sumă, între 30-40.000 de euro, pentru a fi transportat în Germania. Pentru a face rost de aceşti bani, sirienii îşi vând tot ce au în ţara lor de origine, asta în cazul în care au ce vinde. Alţii au noroc cu rudele stabilite în Occident sau se împrumută de unde pot, urmând să restituie banii după ce se stabilesc în Germania. Călătorind de cele mai multe ori în condiţii inumane, unii reuşesc, dar pentru mulţi dintre ei drumul ia sfârşit la graniţa României cu Bulgaria sau la graniţa României cu Ungaria, fiind capturaţi de poliţiştii de frontieră. În majoritatea acestor cazuri, sirienii sunt lăsaţi fără ban, aceştia rămânând la traficanţi. Anchetele DIICOT au scos la iveală şi faptul că traficanţii abandonează familii întregi în cazul în care nu îşi primesc banii.

  Grupări criminale bine structurate
  În general, grupările de traficanţi sunt conduse de arabi sau turci. Liderii acestora recrutează şi cetăţeni români sau bulgari, care călăuzesc efectiv grupurile de transfugi. Sarcinile sunt foarte bine stabilite. Unii dintre membrii grupării îi călăuzesc pe sirieni până în apropierea graniţei cu Ungaria şi le indică direcţia în care trebuie să meargă. În Ungaria, refugiaţii sirieni sunt aşteptaţi de alte călăuze, membre ale grupării, care îi preiau şi le asigură transportul până în Germania. Graniţa româno-ungară este ultimul hop în drumul sirienilor spre Occident.

  În unele cazuri, grupările internaţionale de traficanţi apelează la serviciile unor grupări mai mici, ce acţionează pe plan naţional. Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare – BCCO Oradea au destructurat la începutul anului trecut o asemenea grupare. Gruparea din România s-a conectat la o reţea internaţională specializată în traficul de migranţi pe traseul Orientul Mijlociu – Bulgaria – România – Ungaria – Austria – Germania – Anglia. Patru dintre membrii grupării, doi din Satu Mare, unul din Vama şi unul din Zalău, au fost trimişi în judecată în stare de arest în februarie 2013.

  Călăuze române sau bulgare
  Până la sfârşitul anului trecut, sirienii erau aduşi în zona de frontieră de către călăuze române, care asigurau transportul lor cu maşinile până în zona de frontieră. Anul trecut au fost prinşi mai mulţi sirieni care au încercat să treacă în Ungaria peste fâşia verde, pe raza de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Petea. Datorită aplicaţiei Google Map, călăuzele nici măcar nu mai trebuie să cunoască terenul, reuşind să ajungă în apropierea fâşiei verzi cu ajutorul hărţilor descărcate de pe Internet.

  Săptămâna trecută, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Carei au capturat un grup de sirieni călăuziţi în zona de frontieră de doi cetăţeni bulgari. Într-o maşină oprită lângă satul Horea se aflau două călăuze bulgare şi patru sirieni. O călăuză şi doi sirieni au fost prinşi de poliţiştii de frontieră, iar cealaltă călăuză şi ceilalţi doi refugiaţi de către autorităţile de frontieră din Ungaria. O dovadă clară că grupările internaţionale nu ţin seama de cetăţenia călăuzelor. Indiferent că sunt români sau bulgari, călăuzele trebuie doar să-i aducă pe sirieni până în apropierea fâşiei. Pentru munca lor, călăuezele sunt plătite cu sume cuprinse între 100 şi maxim 200-250 de euro.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img