More


  Subiecte abordabile la prima probă de la Evaluările Naţionale

  - Advertisement -

  evaluare

  Prima probă la Evaluările Naţionale pentru absolvenţii de gimnaziu, cea la Limba şi literatura română, a fost considerată abordabilă de cei care au susţinut-o ieri. Deşi dificile la prima vedere, poezia lui Minulescu precum şi cerinţele la gramatică nu le-au dat bătăi de cap elevilor sătmăreni, care speră că vor lua o notă bună.

  Varianta nr.1 de subiect
  Prima probă, la Limba şi literatura română, s-a desfăşurat ieri, de la ora 9.00, în toate şcolile gimnaziale din judeţ. Elevii care au susţinut această probă au primit varianta I de subiecte. La primul subiect, ei au avut de rezolvat mai multe cerinţe legate de poezia “Rânduri pentru Anul Nou”, de Ion Minulescu, fiind notată cu 42 de puncte. Al doilea subiect a pornit de la un text intitulat “Empatia, o abilitate debândită prin lectură”, semnat de Corina Zorzor, iar elevii au avut de rezolvat o serie de cerinţe, subiectul fiind notat cu 36 de puncte.

  Candidaţii sătmăreni nu s-au arătat prea încântaţi de subiectele primite însă au declarat că puteau fi rezolvate fără prea mare greutate. “Mă aşteptam să primesc subiecte şi mai grele. M-am străduit să fac ceva la acest examen şi sper să iau o notă bună. La literatură am avut de comentat o poezie de Minulescu, lucru care nu mi s-a părut foarte dificil”, ne-a spus unul dintre elevii care tocmai au ieşit de la examen. “Dacă ai fost cât de cât pregătit, trebuia să rezolvi o mare parte din cerinţele subiectelor. Consider că m-am descurcat onorabil şi sper să primesc o notă de peste opt”, ne-a spus şi o absolventă de gimnaziu.

  Ceva mai complicate au fost însă cerinţele la gramatică unde mulţi elevi au înţeles că au de dat un sinomin la “cer”, nu la verbul “a cere”, din versul “Ai auzit ce-ţi cer!” din poezia lui Minulescu.

  Peste 2.800 de candidaţi în judeţ
  La examenul de Evaluare Naţională în judeţul Satu Mare s-au înscris 2.802 de absolvenţi de clasa a VIII-a din care s-au prezentat 2.702, în timp ce 100 de candidaţi au fost absenţi. Nu au fost semnalate incidente. Aceste examene vor continua azi cu proba la Limba şi literatura maternă, iar ultima probă, matematica, se va desfăşura mâine. Rezultatele înainte de contestaţii vor fi afişate la sediile şcolilor în data de 27 iunie, în aceeaşi zi, cei nemulţumiţi de notele primite având posibilitatea să depună şi eventuale contestaţii. Rezolvarea acestora va avea loc în perioada 28-30 iunie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate în data de 1 iulie.

  Evaluarea lucrărilor în cadrul examenului de Evaluare Naţională va avea loc în patru centre, respectiv Centrul Zonal de Evaluare Şcoala Gimnazială ”Avram Iancu” Satu Mare, Centrul Zonal de Evaluare Şcoala Gimnazială ”Lucian Blaga” Satu Mare, Centrul Zonal de Evaluare Şcoala Gimnazială ”Constantin Brâncoveanu” Satu Mare şi Centrul Zonal de Evaluare Liceul Teologic Reformat Satu Mare.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare