Subiecte dificile pentru unii, facile pentru alţiibac

Subiectele la prima probă scrisă la examenele de bacalaureat, la Limba şi literatura română, desfăşurată ieri, au fost considerate abordabile de unii dintre candidaţii sătmăreni, în timp ce alţii au afirmat că nu se aşteptau la ceva atât de dificil. De la această primă probă au absentat 180 de candidaţi.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului de bacalaureat a fost susţinută de 1.980 candidaţi din totalul de 2.160 înscrişi, astfel că 180 au fost absenţi. În funcţie de tipul de subiect, pentru filiera teoretică profil real, filiera tehnologică şi filiera vocațională, din 1.643 înscrişi au fost prezenţi 1.518, respectiv pentru filiera teoretică profil uman şi profilul pedagogic, din 517 înscrişi au fost prezenţi 462. Nu au fost înregistrate incidente.

Subiectele primite au fost în funcţie de profilul la care au studiat elevii, uman sau real. Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din opera literară “Omul din vis” de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare şi perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect şi de demostrat prin două argumente că textul aparţine genului epic, precum şi de comentat o secvenţă. La subiectul al doilea, aceştia au avut de redactat un eseu în care să-şi exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos. La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul real au trebuit să redacteze un eseu despre tema şi viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

La profilul uman, la primul subiect, elevii au avut textul “Donna Alba” de Gib Mihăiescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ despre importanţa activităţilor de lectură pentru elevi. La ultimul subiect pe care aceştia l-au avut de rezolvat au avut de ales dintre Ion Barbu – “Riga Crypto şi Lapona Enigel”, Nichita Stănescu – “Către Galateea” sau “Flori de mucigai” de Tudor Arghezi şi să scrie despre tema şi viziunea în operele lor.

În ceea ce priveşte dificultatea probelor, părerile candidaţilor au fost împărţite. O parte dintre aceştia au declarat că subiectele au fost foarte dificile, în special punctul al treilea la ambele profile. “Nu mă aşteptam să fie chiar atât de greu. Punctul al treilea a fost cel mai dificil. Am scris eu ceea ce am crezut că trebuie, dar nu sunt convinsă că este bine. Sper să iau măcar un cinci”, ne-a declarat una dintre candidatele care tocmai ieşea din sala de examen. Alţii au fost de părere că, dacă a existat o pregătire pentru aceste examene, subiectele nu au fost chiar atât de dificile. “Nu se poate spune că subiectele au fost uşoare, dar dacă te-ai pregătit cât de cât pentru bacalaureat ar fi trebuit să te descurci. Eu mă aştept la o notă între opt şi nouă”, ne-a spus un alt candidat.

Examenele de Bac vor continua azi cu proba la Limba şi literatura maternă, iar mâine, 2 iulie, se va desfăşura proba obligatorie a profilului. Ultimul examen din această primă sesiune a Bac-ului din acest an se va desfăşura în data de 4 iulie, fiind vorba despre proba la alegere a profilului şi specializării. În data de 7 iulie, până la ora 12.00, rezultatele vor fi afişate la centrele de examinare.

Florin Dura

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts