More

    Ziua dintre sărbătorile legale din săptămână şi week-end, liberă pentru bugetari

    Mai mulţi deputaţi PSD au depus, marţi, la Parlament o iniţiativă legislativă potrivit căreia dacă intervalul dintre zilele de sărbătoare legală din timpul unei săptămâni şi zilele de repaos săptămânal este de 24 de ore, acesta va fi considerat drept zi nelucrătoare. Astfel, 13 deputaţi PSD, între care Marian Neacşu, Viorel Ştefan, Petre Petrescu, Horia Grama, Florentin Gust, au propus modificarea Codului Muncii astfel încât dacă intervalul dintre zilele de sărbătoare legală din timpul unei săptămâni şi zilele de repaos săptămânal este de 24 de ore, acesta va fi considerat drept zi nelucrătoare. Pentru intervale mai mari de 24 de ore, acordarea de timp liber se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.

    Iniţiatorii precizează că acordarea de zile libere ca punte între zilele de sărbătoare legală prevăzute în Codul Muncii şi zilele de sâmbătă şi duminică au fost reglementate, până acum, prin emiterea de hotărâri de Guvern, existând un vid legislativ. Stabilirea mini-vacanţelor prin lege va crea un calendar previzibil, necesar operatorilor din turism, având ca efect stimularea acestui sector important pentru economia românească. Totodată, în urma creşterii volumului de vânzări a pachetelor de turism, se va înregistra automat şi o creştere a sumelor atrase la bugetul de stat, au apreciat iniţiatorii.

    Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie- Sfântul apostol Andrei, 1 decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Proiectul a fost depus în 10 iunie şi urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera deputaţilor fiind for decizional.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE