More


  Ziua Drapelului, celebrată solemn la Satu Mare

  - Advertisement -

  drapel

  Ziua Drapelului Naţional al României a fost marcată ieri şi la Satu Mare printr-o ceremonie militară solemnă la care au participat autorităţile locale şi judeţene. După ce anul trecut a stat sub semnul doliului, în acest an Ziua Drapelului a fost sărbătorită cu tot fastul, momentul principal al ceremoniei fiind ridicarea tricolorului pe catarg în acordurile Imnului Naţional al României.

  Drapel ridicat pe catarg într-un cadru ceremonial
  Manifestarea, care a avut loc pe platoul din Piaţa 25 Octombrie, a debutat cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către prefectul Eugeniu Avram. Apoi, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, a spus câteva cuvinte despre importanţa Drapelului Naţional. “De aproape două secole, tricolorul este un simbol al identităţii statale şi al unităţii noastre de neam. El îi însoţeşte pe politicieni atunci când ne reprezintă pe alte meleaguri, flutură învingător atunci când sportivii cuceresc noi medalii şi stă drept dovadă de patriotism lângă militarii noştri în vreme de pace sau de război. De la albastrul de lângă hampă, prin galbenul ogoarelor şi roşul aprins al jertfei de pe câmpurile de luptă, tricolorul României este cinstit ca simbol al devenirii naţiunii noastre”, se arăta în cele spuse de Liviu Marta.
  Apoi a fost scos drapelul tricolor din sediul Prefecturii, şi după ce a fost binecuvântat de protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, rând pe rând a fost sărutat de prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Alfatter Tamas, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, vicepreşedintele Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, deputatul Erdei D. Istvan, precum şi de alte oficialităţi prezente. În continuare, într-un cadru ceremonial, Drapelul Tricolor a fost ridicat pe catarg.

  Ca de fiecare dată ceremonia militar-religioasă a fost urmată de o defilare a Gărzii de Onoare.

  Drapelul, simbolul identităţii naţionale
  Autorităţile judeţene prezente la ceremonie au arătat importanţa sărbătoririi Zilei Drapelului Naţional. Astfel, preşedintele Adrian Ştef a arătat că această zi oferă tuturor românilor posibilitatea de a sărbători însemnele naţionale. “Drapelul Naţional face parte dintre însemnele naţionale foarte importante, alături de Imnul Naţional. Preţuind drapelul, preţuim şi jertfa eroilor noştri care şi-au dat viaţa pe câmpurile de bătălie pentru ca noi să fim azi liberi. Consiliul Judeţean se implică activ în organizarea acestor evenimente pe care le considerăm foarte importante pentru păstrarea identităţii noastre”, a afirmat Adrian Ştef.

  La rândul său, prefectul Eugeniu Avram a arătat că Drapelul Naţional este simbolul identităţii noastre naţionale şi trebuie ca toţi românii să se închine în faţa lui. “Ne trezeşte în fiecare dintre noi simţământul de patriotism şi păstrarea identităţii noastre ca naţiune română”, a mai afirmat prefectul Eugeniu Avram.

  Prin Legea numărul 96 din 20 mai 1998, data de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional al României. În forma sa actuală, tricolorul a fost prezent alături de revoluţionarii paşoptişti pentru ca după dubla alegere a lui Cuza benzile cu cele trei culori să fie dispuse orizontal. Orientarea verticală a fost decisă în vremea lui Carol I.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img