More


  Afacerea mingilor oficiale ale Mondialelor de fotbal

  =

  Balonul oficial al Mondialului brazilian costă 160 de dolari. ProSport vă prezintă costurile mingilor create special pentru turneele finale pornind cu Campionatul Mondial din 1970, primul care a beneficiat de un balon oficial, şi până astăzi. Prima dată când un Campionat Mondial a avut o minge oficială a fost în 1970, în Mexic. Brazilia câştiga finala împotriva Italiei cu 4-1 şi devenea pentru a treia oară campioană mondială. Pele, Carlos Alberto, Rivelino şi restul componenţilor acelei formaţii incredibile s-au acoperit de glorie lovind în Telstar, balonul oficial care conţinea 32 de petice de culoare albă şi neagră.

  Patru ani mai târziu, Mondialul s-a disputat în Germania de Vest, iar balonul oficial s-a numit Telstar Durlast şi a avut pentru prima dată inscripţionată sigla turneului. Ediţia care a urmat, cea din 1978 din Argentina, a rămas în istorie şi datorită unor detalii ale balonului „Tango Durlast“. Această minge a fost sursa de inspiraţie pentru designul baloanelor oficiale ale următoarelor cinci Campionate Mondiale, dar a avut şi un cost ridicat. La acel moment, trebuiau plătiţi 50 de dolari pentru achiziţionarea unui balon Tango Durlast, cel mai mare preţ pe care l-a avut o minge de fotbal folosită în cadrul unei competiţii europene sau internaţionale până în 1978. În România, acest exemplar poate fi cumpărat de pe site-ul mingefotbal.ro, unde preţul a fost stabilit la 230 de lei, aproximativ 75 de dolari.

  Coupe du Monde 1998 a fost primul turneu final care a beneficiat de o minge colorată şi de o tehnologie avansată. În prezent, site-ul soccercorner.com oferă pentru cumpărare balonul Tricolore, cel utilizat la acel Campionat Mondial, în schimbul a 76,49 de dolari. Au urmat modele Fevernova (2002), Teamgeist (2006), Jabulani (2010) în care s-a investit foarte mult din punct de vedere tehnologic pentru a se ajunge la „mingea perfectă“.

  În 2014, fotbaliştii jonglează cu ajutorul mingii Brazuca, de al cărei design s-a ocupat o companie din Pakistan. Licitaţia a fost câştigată de o firmă din oraşul Sialkot, care a produs în trecut şi baloanele oficiale ale altor competiţii importante precum Liga Campionilor, campionatul Germaniei şi cel al Franţei. Spre deosebire de controversata Jabulani, Brazuca are caracteristici optime pentru joc, după cum spune chiar producătorul Adidas. Preţul unei astfel de mingi este de 160 de dolari, conform site-ului oficial.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img