More

  Au scăpat de ce a fost mai greu la BAC

  bac

  Marea majoritate a candidaţilor care ieri au susţinut cea de a treia probă la Bacalaureat, proba scrisă obligatorie a profilului, indiferent că au dat examen din Matematică sau din Istorie, au declarat că subiectele au fost uşoare şi că se aşteaptă la o notă mare. Un candidat a fost eliminat ieri din examen pentru tentativă de fraudă.

  Peste 80 de absenţi
  Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului de Bacalaureat, desfăşurată ieri, a fost susţinută de 2.078 candidaţi din totalul de 2.164 înscrişi, un număr de 86 candidaţi fiind absenţi. La Matematică au fost prezenţi 1.386 candidaţi din cei 1.449 înscrişi, iar la Istorie au fost prezenţi 692 candidaţi din cei 715 înscrişi.

  Astfel, elevii de la profilele real, tehnologic, militar şi pedagogic au susţinut examenul la Matematică, iar absolventii de la uman şi de la filiera vocaţională au dat examen la Istorie. De asemenea, acesta este al doilea an în care candidaţii proveniţi de la liceele tehnologice au avut subiecte diferite la Matematică faţă de ale celorlalţi elevi.

  La centrul de examen din cadrul Colegiului Naţional “Ioan Slavici” un candidat a fost eliminat din examen pentru că a fost depistat cu telefonul mobil asupra lui.

  Subiecte facile
  Indiferent că au dat examen la Matematică sau la Istorie, candidaţii care au susţinut ieri proba a treia la Bacalaureat au susţinut că subiectele au fost facile. “Mă aşteptam să fie ceva mai greu la Matematică, mai ales după ce auzisem că s-a întâmplat în anii precedenţi. Nu pot spune că a fost chiar foarte simplu, dar nici foarte dificil. Dacă te-ai pregătit cât de cât pentru acest examen, trebuia să te descurci. Spre exemplu, eu mă aştept la o notă de peste opt”, a declarat o elevă care a dat BAC-ul la Centrul de examinare de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”. “Subiectele au fost abordabile şi nu au dat mari bătăi de cap. Punctul trei să spunem că a fost puţin mai dificil, dar cred că m-am descurcat bine şi mă aştept la o notă mare”, a precizat un candidat care a susţinut proba la Istorie.

  O parte dintre părinţi care-i aşteptau pe candidaţi în faţa şcolii au fost de părere că după ce anii precedenţi subiectele la matematică au fost foarte dificile şi mulţi candidaţi au picat BAC-ul din această cauză, Ministerul Educaţiei a decis să elaboreze nişte subiecte mai uşoare.

  După o zi de pauză, ultima probă la prima sesiune de bacalaureat din acest an, cea la alegere a profilului şi specializării se va desfăşura mâine. În data de 7 iulie, până la ora 12.00, rezultatele vor fi afişate la centrele de examinare. Cei nemulţumiţi de notele primite vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. Rezolvarea contestaţiilor se va desfăşura în perioada 8-10 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în data de 11 iulie.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE