More


  Campionat Mondial de jocuri tradiţionale scoţiene la Satu Mare

  =

  Sportul sătmărean a reuşit să bifeze o mare premieră naţională. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, în incinta Aqua Star a avut loc pentru prima dată în România Campionatul Mondial de jocuri tradiţionale scoţiene. La startul competiţiei s-au aliniat sportivi din zece ţări precum România, Ungaria, Serbia, Scoţia, Olanda, Polonia, SUA, Croaţia, Finlanda, Germania şi Ucraina. Această competiţie presupune ridicarea, mutarea şi jonglarea cu diferite obiecte de greutăţi impresionante. Ceea ce înseamnă că la Satu Mare au venit de departe cei mai puternici oameni din lume. Competiţia a fost organizată de către sătmăreanul Alexandru Cortean, unul dintre cei mai puternici oameni din România, în colaborare cu Consiliul Judeţean Satu Mare şi Primăria Municipiului Satu Mare.

  Probe una şi una
  Aşadar, sâmbătă şi duminică, cei mai puternici concurenţi din lume s-au întrecut în câteva probe foarte interesante, care au pus la grea încercare sportivii participanţi. Dacă pentru omul de rând aceste probe sunt de nerealizat, pentru participanţi, multe dintre acestea sunt probe obişnuite. Câteva dintre acestea au presupus datul peste cap al unui stâlp de telegraf de 4,5 metri, împinsul buşteanului (150 kg) de la piept, căratul cuferelor (2×130 kg), aruncarea unui ciocan peste umăr (13 kg), aşezarea pietrelor pe platforme, de la 120 la 160 de kg, căratul a cinci obiecte fără priză (o piatră, butoi, sac etc.) pe distanţă de 15 metri, aruncarea pietrei de pe piept şi multe altele. Aşadar, nu s-a pus accentul doar pe forţă, ci şi pe îndemânare sau dexteritate, cu atât mai mult cu cât concurenţii au purtat celebrul kilt scoţian.

  Cei mai puternici oameni, la Satu Mare
  Campionatul mondial de jocuri tradiţionale scoţiene a adus la Satu Mare reprezentanţi din zece ţări. Este vorba despre Rafal Kobylars din Polonia – 25 de ani, 1.96 metri, 150 de kilograme; Johan Langhorst din Olanda – 28 de ani, 1.86 metri, 115 kilograme; Ivan Mechimavec din Croaţia – 27 de ani, 1.80 metri, 115 kilograme; Kiss Tibor din Ungaria – 32 de ani, 1.85 metri, 133 kilograme; Kecskes Roni din Serbia – 30 de ani, 1.87 metri, 135 kilograme; Al Myers din Statele Unite ale Americii – 47 de ani, 1.80 metri, 110 kilograme; Chad Ullorn din Statele Unite ale Americii – 42 de ani, 1.80 metri, 110 kilograme; Georg Oqmundsson din Islanda – 39 de ani, 2.02 metri, 152 kilograme; Saliga Tamas din Ungaria – 37 de ani, 1.83 metri, 125 kilograme.

  Alexandru Cortean a pus Sătmarul pe hartă
  Reprezentantul României a fost nimeni altul decât sătmăreanul Alexandru Cortean – 43 de ani, 1.85 metri, 140 kilograme – care deşi a concurat accidentat, din respect faţă de invitaţi intrând totuşi în concurs, a reuşit să facă o figură frumoasă la acest concurs organizat în premieră în Satu Mare şi România. “Este vorba despre un concurs foarte vechi şi de mare tradiţie: jocurile scoţiene. Vom încerca să facem un concurs cât mai frumos. Am invitat în acest sens concurenţi din zece ţări. Sunt câţiva băieţi accidentaţi, dar sunt probe foarte grele. Campionatul mondial de jocuri tradiţionale scoţiene este un eveniment unic. Nu a mai fost organizată în România o astfel de competiţie. Un număr de 12 sportivi trebuiau să ajungă în România, dar din păcate doi băieţi s-au accidentat, dar au ajuns un număr de zece sportivi. Este foarte greu să te antrenezi pentru un astfel de sport, este foarte mare riscul să te accidentezi. Şi eu sunt accidentat, dar am să dau tot ce pot în acest concurs”, a declarat Alexandru Cortean.

  Sprijin din partea autorităţilor judeţene şi locale
  Campionatul mondial de jocuri tradiţionale scoţiene a beneficiat de sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare şi al Primăriei Municipiului Satu Mare. Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, a ţinut să remarce atât importanţa competiţiei cât şi personalitatea lui Alexandru Cortean, care a reuşit de-a lungul timpului să aducă la Satu Mare nume grele ale sportului de acest gen. “Nu este puţin lucru să organizezi un campionat mondial, de orice natură ar fi el. Cu acest lucru trebuie să ne mândrim. Prea puţină lume ştie ceva despre acest sport. Chiar şi eu, trebuie să recunosc, că ştiu destul de puţine. Dar atâta ştiu că Alexandru Cortean, de-a lungul timpului, în special cât a colaborat cu mine şi am şi rămas alături de el, a demonstrat că este un băiat excepţional. Ştiu că practică de foarte mult timp acest sport. După cum aţi văzut, interesul este foarte mare. Eu sper că toţi cei prezenţi vor fi mulţumiţi de spectacolul sportiv. Pot să mai spun un singur lucru: că sunt mândru de Alexandru Cortean pentru că a realizat acest campionat mondial la Satu Mare”, a declarat Mircea Govor.

  Polonezul Rafal Kobylars, pe primul loc
  După cele două zile de întreceri, polonezul Rafal Kobylars a ieşit pe primul loc. Acesta a reuşit să obţină cei mai buni parametri, impresionând prin tehnica sa şi prin determinare. În schimb, americanul Chad Ullorn a reuşit să devină cel mai simpatizat sportiv străin, miile de participanţi din cele două zile de concurs aplaudându-l insistent. Totuşi, cel mai încurajat sportiv a fost sătmăreanul Alexandru Cortean, care a concurat deşi era accidentat. Participanţii au fost recompensaţi cu premii speciale. Nu au lipsit cimpoaiele, instrumentul muzical tradiţional al Scoţiei. În plus, cei din public care au ghicit melodiile cântate la acest instrument au fost recompensaţi la rândul lor de organizatori.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img