More


  Captură record de flori de mină la PTF Petea

  - Advertisement -

  pietre-de-mina

  Lucrătorii din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Satu Mare au depistat luni 249 flori de mină pe care un băimărean intenţiona să le transporte în Austria, fără a deţine documentele legale pentru scoaterea lor din ţară. Maramureşeanul este cercetat sub aspectul săvârşirii de tentativă la efectuarea de operaţiuni de export ilegal, iar mineralele descoperite au fost ridicate în vederea stabilirii, de către un expert autorizat, a valorii şi apartenenţei la Patrimoniul Naţional Cultural Mobil.

  Luni, în jurul orei 14.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a prezentat pentru a ieşi din ţară, la volanul unui autovehicul marca Ford Tranzit, Laszlo V., în vârstă de 42 de ani, din judeţul Maramureş. Cu ocazia formalităţilor pentru ieşirea din România, poliţiştii de frontieră au descoperit în autovehicul 20 de lăzi din plastic în care se aflau 249 pietre de mină de diferite compoziţii, forme şi dimensiuni. Bărbatul a declarat că a cumpărat obiectele de la o societate comercială din Baia Mare şi urma să le transporte până în Austria, unde ar fi dorit să participe la o expoziţie, însă nu deţinea toate documentele legale în acest sens.

  Potrivit unui comunicat de presă remis de Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Satu Mare, având în vedere că obiectele ar putea face parte din Patrimoniul Naţional, soferul trebuia să prezinte, conform legii, documente pentru scoaterea lor din ţară, adică un certificat de export temporar sau definitiv, certificat din care să reiasă faptul că pietrele de mină nu fac parte din Patrimoniul Naţional Cultural Mobil, dar şi acord de mediu pentru exportul florilor de mină eliberat de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, acte pe care bărbatul nu le deţinea. Ca urmare a celor constatate, poliţiştii de frontieră sătmăreni efectuează cercetări pentru tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni de export ilegal, iar cele 249 pietre de mină au fost ridicate în vederea stabilirii, de către un expert autorizat, a valorii şi apartenenţei la Patrimoniul Naţional Cultural Mobil.

  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img