More


  Concurs de proiecte antidrog la Satu Mare

  - Advertisement -

  mars

  Faza judeţeană a concursului naţional de proiecte antidrog “Împreună” s-a desfăşurat ieri în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean Satu Mare. La acest concurs au participat echipajul de la Liceul Tehnologic din Tăşnad, coordonat de prof. Crina Oros, şi echipajul Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu”, coordonat de prof. Marius Horsia. În urma tragerii la sorţi, echipajul de la Liceul Tehnologic din Tăşnad a prezentat primul în faţa juriului, în powerpoint, proiectul intitulat “Viaţa fără pată!” , iar echipajul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” a prezentat proiectul “Zâmbeşte, visează, trăieşte”. Ambele proiecte prezentate de cele două echipaje au relevat, în esenţă, efectele nefaste ale drogurilor asupra tinerilor şi adulţilor, prin filmuleţe, fotografii, pliante, spoturi publicitare, sondaje de opinie, albume cu grafică, poveşti despre persoanele care s-au drogat şi apariţii în emisiuni televizate.

  Calitatea proiectelor a fost apreciată de două jurii. Juriul tinerilor a fost format din elevi voluntari implicaţi în domeniul luptei antidrog, care n-au avut proiecte în concurs. Juriul seniorilor a fost format din reprezentanţii unor instituţii sătmărene. În urma jurizării, echipajul Colegiului “Mihai Eminescu” a fost desemnat câştigător. Faza naţională a acestui concurs va avea loc în luna august la Eforie Sud. Din aprecierile reprezentanţilor celor două jurii a reieşit faptul că echipajul Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” a prezentat un proiect mult mai teoretic, ancorat în practică, sustenabil şi de perspectivă în ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor. Proiectul echipajului de la Tăşnad a prezentat un proiect mai original, ilustrat cu foarte multe filmuleţe, fotografii, dar care nu s-a încadrat pe deplin în cerinţele proiectului.

  Conform studiului naţional privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite ESPAD 2003, efectuat pe un eşantion de elevi în vârstă de 16 ani, prevalenţa consumului de tutun este de 64 la sută. În acelaşi timp, un procent de 80 la sută din aceştia au consumat cel puţin o dată alcool. Totodată, consumul de amfetamine s-a dublat, iar cel de ecstasy s-a triplat. Deosebit de îngrijorător este consumul de heroină injectabilă, care are consecinţe dramatice pe termen mediu şi lung asupra sănătăţii publice prin creşterea incidenţei HIV-SIDA, hepatitele A, B şi C, tuberculoza etc.,dar mai ales creşterea ratei infracţionalităţii asociate traficului şi consumului ilicit de droguri. Deoarece şcoala are un rol fundamental în prevenirea comportamentelor de acest gen, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi-a asumat, în cadrul Strategiei Naţionale Antidrog, o serie de obiective specifice, la capitolul de prevenire a cererii de droguri. Între activităţile asumate se află şi acest concurs naţional de proiecte antidrog ÎMPREUNĂ. Echipajele participante la acest concurs au datoria de a continua implementarea acestor proiecte antidrog la nivelul judeţelor, chiar şi după definitivarea etapei naţionale.
  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare