More


  Doar contrabandiştii străini mai forţează Vama Halmeu

  =

  vama-halmeu

  Sătmărenii şi maramureşenii au lăsat-o mai moale cu contrabanda de ţigări ucrainene prin Vama Halmeu. Dacă în cursul anului trecut, aproape săptămânal era prins câte un contrabandist care avea ascunse în maşină sute de pachete de ţigări, anul acesta au fost prinşi doar trei contrabandişti, şi aceia cu alte cetăţenii. Au căzut în plasa poliţiştilor de frontieră şi a vameşilor un ucrainean care avea ascunse 560 de pachete de ţigări, un cetăţean maghiar cu 880 de pachete de ţigări, respectiv un alt cetăţean ucrainean cu 4.000 de pachete de ţigări. Un semn clar că ordinul preşedintelui ANAF de restricţionare a introducerii în ţară a mărfurilor aduse din ţările extracomunitare prin micul trafic de frontieră şi înăsprirea controalelor au pus capăt elanului contrabandiştilor sătmăreni, respectiv şi a celor maramureşeni, care obişnuiau să tranziteze Vama Halmeu. Asta în cazul în care nu au învăţat cum să-şi ascundă mai bine marfa de contrabandă, astfel încât să nu fie depistată de vameşi şi de poliţiştii de frontieră.

  Ucrainean prins cu ţigări în rezervor
  La începutul lunii februarie a avut loc prima captură mai importantă de ţigări, fiind prins un contrabandist ucrainean. Poliţiştii de frontieră şi autorităţile vamale din cadrul PTF Halmeu au descoperit ascunse într-un autoturism, în locaşuri special amenajate, 560 pachete cu ţigări pe care un cetăţean ucrainean a încercat să le introducă ilegal în ţară. În 7 februarie 2014, în jurul orei 16.00, în Vama Halmeu s-a prezentat, pe sensul de intrare în ţară, cetăţeanul ucrainean Mykhailo L., conducând un autoturism marca Opel. Existând suspiciuni că acesta transportă ţigări de provenienţă ucraineană, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra maşinii. Cu această ocazie, echipa comună de control a descoperit într-un locaş special amenajat în rezervorul autoturismului şi în bara spate 560 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 2.520 lei. Drept urmare, întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, bărbatul fiind sancţionat contravenţional de către autorităţile vamale cu amendă în valoare de 5.000 lei, iar autoturismul a fost confiscat deoarece avea confecţionat locaş special amenajat pentru transportul ţigărilor. Totodată, poliţiştii de frontieră au făcut demersuri pentru anularea vizei cetăţeanului ucrainean, iar împotriva lui s-a luat măsura interzicerii intrării în România pe o perioadă de 5 ani.

  Maghiar prins cu ţigări în portbagaj
  La mijlocul lunii aprilie, poliţiştii de frontieră şi lucrătorii vamali din cadrul PTF Halmeu au descoperit 880 de pachete de ţigări, de provenienţă ucraineană, într-un locaş special amenajat prin modificarea portbagajului, în autoturismul unui cetăţean maghiar. Bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 lei, iar ţigările şi autoturismul au fost confiscate. Astfel, la mijlocul lunii aprilie, în Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu, s-a prezentat pe sensul de intrare în ţară cetăţeanul Krisztian D., în vârstă de 31 de ani din Ungaria, care conducea un autoturism marca Mitsubishi. Cu ocazia formalităţilor pentru intrarea în România, poliţiştii de frontieră, în cooperare cu lucrătorii vamali, au efectuat un control amănunţit asupra mijlocului de transport. Astfel, în maşină, într-un locaş special amenajat prin modificarea portbagajului lângă roata de rezervă, au fost descoperite 880 pachete de ţigări, de provenienţă ucraineană, marca Jin Ling.

  Peste 4.000 de pachete în podeaua dublă
  Al doilea contrabandist ucrainean a fost prins la începutul lunii trecute. La Vama Halmeu s-a prezentat în dimineaţa zilei de 2 iunie 2014, pentru a intra în România, cetăţeanul ucrainean Vasyl S., în vârstă de 30 de ani, care conducea un microbuz marca Mercedes Sprinter. La controlul efectuat de echipa comună formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali s-a constatat că microbuzul are un locaş special amenajat în podea, locaş în care au fost ascunse şi nedeclarate 4.003 pachete de ţigări marca Marble, fără timbru fiscal, provenite din magazine de tip duty free. Ţigările, în valoare de 18.013 lei, precum şi microbuzul au fost ridicate în vederea confiscării de către autoritatea vamală, iar conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 10.000 de lei.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img