More

  Dosare penale pentru şoferii care aduc în ţară maşini cu numere provizorii

  1

  La nivelul punctelor de trecere ale frontierei rutiere s-a constatat din cauzele înregistrate că sunt cetăţeni care se prezintă, pentru a intra sau a ieşi în/din ţară, la volanul unor autovehicule şi remorci care au montate plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii sau pentru probă, atribuite de autorităţile din Republica Federală Germania, cât şi cele de tip „P” eliberate de Ungaria, cazuri care atrag răspunderea penală a conducătorilor auto. Cu această ocazie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPR) reaminteşte conducătorilor auto care sunt prevederile legale în domeniu şi modul cum se efectuează formalităţile de frontieră pentru astfel de autovehicule.

  Ca urmare a noilor reglementări nu pot fi introduse în ţară autovehiculele cu plăcuţe cu numere de înmatriculare provizorii cu caractere de culoare neagră în care perioada de valabilitate este înscrisă în partea dreaptă pe fond galben, eliberate de autorităţile germane, care pot circula exclusiv pe teritoriul Germaniei;  plăcuţele cu numere de înmatriculare profesionale (de garaj) eliberate de autorităţile germane sunt valabile pe teritoriul altui stat nu şi pe teritoriul României. Iar vehiculele cu numere de înmatriculare de tip „P” (probe) sunt atribuite de autorităţile maghiare societăţilor comerciale care produc, comercializează sau repară autovehicule şi nu autoturismelor pe care sunt aplicate, astfel că vehiculele în cauză nu sunt înscrise în circulaţie în Ungaria.
  Astfel, în cazul prezentării la intrarea în ţară a unei persoane care conduce un autovehicul sau o remorcă având montate plăcuţele sus-menţionate, Poliţia de Frontieră nu va permite intrarea în ţară a mijlocului de transport, ca urmare a faptului că vehiculele respective nu au drept de circulaţie în România. În situaţia în care o persoană se prezintă la ieşirea din ţară conducând un vehicul înmatriculat în condiţiile prezentate mai sus, lucrătorii poliţiei de frontieră vor întocmi lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”. Acestora, li se va permite intrarea sau ieşirea în/din ţară autovehiculelor sau remorcilor în condiţiile de înmatriculare respective, doar dacă sunt transportate în mijloace de transport, precum remorci, trailere etc.
  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE