More


  După 5 decenii la catedră, numit „cetățean de onoare” al Zalăului

  =

  Zalăul va avea un nou cetățean de onoare

  În cadrul ședinței Consiliului Local Zalău care va avea loc luni, 14 iulie, printre cele 45 de proiecte aflate pe ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al Municipiului Zălau” domnului Szilagyi Iuliu.

  Ideea acordării acestui titlu aparţine consilierilor UDMR Sălaj, Bogdan Szolt, Fazakas Nicolae şi Lakatos Alexandru, pentru întreaga activitate didactică desfăşurată la catedră.

  Potrivit referatului proiectului, timp de o jumătate de secol, profesorul Szilagyi Iuliu a fost dascăl şi director adjunct – 37 de ani, la Liceul „Ady Endre” – acum Colegiul Naţional „Silvania”.

  După terminarea studiilor primare în localitatea Aiud, a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Cluj Napoca, a absolvit Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Chimie a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca şi a fost repartizat la Liceul „Ady Endre”. Aici şi-a desfăşurat activitatea timp de 50 de ani, iar în primul an după ce a ajuns la catedră a pus bazele învăţământului la seral. După doi ani de la repartizare, profesorul Szilagyi a fost numit, de către Inspectoratul Şcolar, directorul adjunct al instituţiei și a deţinut această funcţie în perioada 1958-1978 şi 1981-1998.

  Activitatea profesorului a fost recunoscută şi de autorităţi, care, după reorganizarea teritorială în anul 1968, l-au numit în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Cultural al Judeţului Sălaj.
  Profesorul Szilagyi Iuliu s-a remarcat şi în viaţa sportivă a oraşului, ca fotbalist al echipei zălăuane „Steaua Roşie”, unde a fost chiar căpitanul echipei şi apoi antrenorul ei. Tot el a fost cel care a inaugurat primul laborator de limbi străine din judeţ prin care s-a realizat predarea cu metode moderne.

  Iulian Duma  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img