More

  Episcopia Romano-Catolică îşi bate joc de bolnavi

  sectia01

  După ce ani întregi a plătit sume enorme pentru fostul sediu al Spitalului de psihiatrie, Spitalul Judeţean Satu Mare s-a trezit vinerea trecută cu conturile blocate de către Episcopia Romano-Catolică. Episcopia cere nici mai mult nici mai puţin de 70.000 de euro, sumă care cică ar reprezenta despăgubiri pentru întârzierile cu care a intrat în proprietatea imobilului. Printr-un asemenea gest, Episcopia Romano-Catolică se joacă pur şi simplu cu vieţile sătmărenilor internaţi în spital. O fi având nevoie Episcopia de bani, dar nu e deloc creştinesc să recurgă la astfel de practici, fără să anunţe pe nimeni. Este vorba de aceiaşi contribuabili sătmăreni din ai căror bani Consiliul Judeţean Satu Mare a sprijinit, ani la rând, numeroase proiecte ale Bisericii romano-catolice.

  Gheorghe Ciocan, consilier judeţean
  La şedinţa de ieri (n.r. luni) a Consiliului Judeţean Satu Mare au fost prezenţi 28 de consilieri. De pe ordinea de zi a fost scos un proiect de hotărâre privind contractarea unui credit de 9 milioane lei pentru finalizarea unor investiţii. La primul punct, aceştia au aprobat încetarea mandatului de consilier judeţean al lui Ciprian Ardelean, devenit consilier personal al premierului Ponta. Pentru validarea mandatului de consilier judeţean al fostului deputat Gheorghe Ciocan a fost nevoie de o scurtă pauză. Motivul l-a constituit faptul că actele prin care s-a făcut propunerea erau semnate doar de PSD şi PC. Consilierul judeţean Virgil Enătescu, dar şi consilierii judeţeni ai PDL au reclamat lipsa semnăturii preşedintelui PNL Satu Mare, lucru care l-a făcut pe preşedintele Adrian Ştef să afirme că, pentru unii, USL există în continuare la Satu Mare. În cele din urmă, fostul deputat Gheorghe Ciocan a fost validat ca şi consilier judeţean cu 22 voturi pentru şi şase abţineri.

  1ciocan

  Consilierii judeţeni au mai modificat preţurile minime de vânzare ale unor cabinete medicale şi au rectificat bugetul judeţului. Astfel, a fost alocată suma de 120.000 lei pentru Monumentul Ostaşului Român din Carei, 20.000 lei pentru refacerea acoperiuşului casei muzeale din Călineşti Oaş. De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare a primit 50.000 lei pentru achiziţia unor echipamente de protecţie.

  Proiecte aprobate

  Consilierii au aprobat angajarea judeţului Satu Mare pentru susţinerea unui proiect de modernizare şi reabilitare a pistelor şi aerogării Aeroportului Satu Mare. Preşedintele Adrian Ştef a arătat că acest proiect este foarte important, întrucât pista prezintăp deficienţe, având 30 de ani vechime, balizajul trebuie adus la un alt nivel, iar aerogara trebuie reabilitată. În prezent, pe POS Transport există bani necheltuiţi, care în toamnă ar putea fi transferaţi pentru axa privind infrastructura aeroportuară. Consiliul Judeţean va scoate la licitaţie lucrările, urmând ca acestea să fie executate în funcţie de fondurile alocate anual. Astfel, în toamnă, când sumele pe POS Transport vor fi realocate, judeţul Satu Mare va avea gata proiectul, va avea desemnat executantul, având şanse maxime să obţină finanţare din fonduri europene.

  Gest total necreştinesc
  La finalul şedinţei, consilierul Vasile Ciocan a ridicat problema conturilor blocate ale Spitalului Judeţean. În cursul săptămânii trecute, conturile Spitalului Judeţean au fost blocate de furnizori întrucât CJAS a virat doar fondurile necesare cheltuielilor salariale. Consiliul Judeţean a virat fonduri pentru a debloca conturile. Vineri, angajaţii Spitalului Judeţean au avut surpriza să constate că le-au fost blocate din nou conturile, de această dată de către Episcopia Romano-Catolică Satu Mare. Episcopia a reuşit să obţină o sentinţă judecătorească prin care i se acordă despăgubiri de 70.000 de euro pentru întârzierea cu care ar fi intrat în posesia fostului spital de psihiatrie, imobil pentru care Spitalul Judeţean a plătit chirii astronomice.

  Preşedintele Adrian Ştef s-a declarat mirat de măsura luată de Episcopie, fiind vorba totuşi de un spital, în care se tratează toţi locuitorii judeţului. Preşedintele Ştef a declarat că i se pare normal ca romano-catolicii să renunţe la pretenţiile financiare, în condiţiile în care Consiliul Judeţean a sprijinit toate proiectele înaintate de Episcopie.

  La finalul şedinţei, preşedintele Ştef a explicat la ce ar fi necesar creditul de 9 milioane de lei, a cărui aprobare a fost scoasă de pe ordinea de zi.

  Banii ar fi folosiţi pentru achiziţia unui nou sediu pentru Biblioteca Judeţeană, respectiv pentru reabilitarea Şcolii nr.13.

  N.R. Gazeta de Nord-Vest şi Nord Vest TV vor demara o anchetă pentru stabilirea adevărului în privinţa prejudiciului creat bugetului Spitalului Judeţean în detrimentul bolnavilor. În condiţiile în care nu sunt bani pentru medicamente, Episcopia Romano-Catolică cere despăgubiri după ce a încasat chirii importante pentru fostul Spital de psihiatrie. În cadrul anchetei, va fi verificat modul în care au fost reabilitate din bani publici clădiri retrocedate Episcopiei. De asemenea, vor fi publicate şi chiriile imense care sunt plătite de instituţii ale Statului Român care îşi desfăşoară activitatea în spaţii retrocedate cultului romano-catolic din Satu Mare.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE