More


  Expertiză pentru digul spart la Odoreu

  - Advertisement -

  expertiza

  Grupul de Suport Tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare, reunit ieri în şedinţă, a stabilit că este necesară realizarea unei expertize tehnice de specialitate, pentru a se înlătura orice suspiciune privind afectarea structurii de rezistenţă a digului Someşului în zona localităţii Odoreu. Decizia a fost luată după săpăturile care au fost descoperite la începutul acestei săptămâni şi sesizate de primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop.

  Expertiza, făcută de ABA “Someş-Tisa”
  O parte dintre membrii Grupului de Suport Tehnic al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare s-au reunit ieri într-o şedinţă pentru a discuta despre lucrarea efectuată de angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare pe digul de pe malul drept al râului Someş, în zona cantonului Berindan, comuna Odoreu. La şedinţa convocată de subprefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamas, au participat reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Someş” al judeţului Satu Mare şi cei ai Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Sucursala Satu Mare. Din partea Instituţiei Prefectului au mai participat directorul de cancelarie, Raul Băbţan, şeful Serviciului Monitorizare, Ramona Antonescu, şi consilierul pe situaţii de urgenţă, Ciprian Răcăşan.

  În cadrul şedinţei au fost prezentate rapoartele ISU “Someş” Satu Mare, SGA şi ANIF, în urma cărora s-a stabilit că este necesară realizarea unei expertize tehnice de specialitate, pentru a se înlătura orice suspiciune privind afectarea structurii de rezistenţă a digului. Expertiza tehnică va fi efectuată de un inginer specialist din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, iar rezultatul se va comunica în cel mai scurt timp Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare.

  Caz sesizat de primarul Dumitru Pop
  Săpăturile efectuate de reprezentanţii AGA la digul Someşului de la Odoreu au fost semnalate de primarul comunei, Dumitru Pop. Acesta consideră că, din cauza lucrărilor făcute, digul a fost considerabil slăbit în acea zonă, iar populaţia comunei Odoreu ar putea fi în pericol în cazul unei viituri mai puternice pe Someş. La solicitarea primarului, la locul în care au fost efectuate săpăturile s-au prezentat luni subprefectul Alfatter Tamas, reprezentanţi ai Poliţiei, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi, bineînţeles, ai SGA Satu Mare. Reprezentanţii SGA au afirmat că săpăturile au fost făcute pentru a scoate o conductă deoarece nu se putea cosi iarba din cauza ei.

  La vremea respectivă, reprezentanţii ISU Satu Mare nu au putut să dea un verdict clar dacă digul a fost afectat sau nu. Cum însă este vorba despre un dig de apărare împotriva inundaţiilor, aceştia au afirmat că se impune o expertiză pentru a se putea constata dacă acesta a fost vulnerabilizat în locul în care au fost executate acele săpături. Totodată, primarul Dumitru Pop a mai afirmat că va depune plângere la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, precum şi la Administraţia Bazinală de Apă “Someş-Tisa”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare