More

  Ferma piscicolă de la Adrian, deschisă pescarilor

  adrian

  Pescarii sătmăreni au la dispoziţie o nouă destinaţie de vis la Adrian. Începând din luna mai, a fost permis pescuitul pe două dintre lacurile modernei ferme piscicole de la Adrian, aparţinând societăţii Piscicola SA. Accesul pescarilor este permis pe două dintre bălţi, din care una are o suprafaţă de 30 de hectare, iar cealaltă o suprafaţă de 60 de hectare. Cele două bălţi sunt populate din belşug cu crap, amur, caras, sânger, novac, şalău şi somn, oferind partide de neuitat pentru pescarii care vin aici.

  Sistem flexibil de taxare
  Programul de pescuit pe cele două bălţi este non-stop. Pescarii care vor să pescuiască pe timpul zilei, de la răsăritul până la apusul soarelui, trebuie să achite o taxă de 100 lei. La fel şi pescarii care optează pentru o partidă pe timp de noapte, de la apusul până la răsăritul soarelui. Pentru o partidă de 24 de ore, taxa este de 200 lei, ne-a declarat directorul societăţii Piscicola SA, Dorel Aciu. Pescarii trebuie să aibă asupra lor actul de identitate şi trebuie să semneze acordul pentru regulamentul de pescuit. Pescuitul sportiv este permis numai în locurile stabilite de administratorul amenajării piscicole, fiecare pescar având la dispoziţie un stand de pescuit.

  Cantitatea de peşte pe care pescarul o poate lua acasă, fiind inclusă în taxa de pescuit, este de cinci kilograme la pescuitul pe zi, respectiv şapte kilograme la pescuitul pe noapte. Pescarii ce doresc să aducă acasă o cantitate mai mare decât cea inclusă în taxa de pescuit o pot face, achitând 11,5 lei/kg. Un pescar poate pescui cu maxim trei undiţe sau lansete. Pentru fiecare undiţă sau lansetă în plus trebuie achitată o taxă suplimentară de 100 lei. De asemenea, pescarii trebuie să fie dotaţi cu degorjor, saltea de primire, spray dezinfectant, juvelnic din plasă textilă, minciog şi suporţi metalici pentru lansete, ne-a declarat directorul Dorel Aciu.

  Bălţi pline de peşte
  Cele două bălţi, în suprafaţă totală de 90 de hectare, sunt populate cu crap oglindă, crap cu solzi, amur, caras, sânger, novac, dar şi cu răpitori, respectiv cu şalău şi somn, ne-a declarat şeful fermei piscicole de la Adrian, Ioan Giurgiuca. Cu alte cuvinte, balta are peşte din plin, mai lipsesc doar pescarii. Speciile admise pentru pescuit sunt: crap, caras, amur, sânger, novac între 700 grame şi şase kilograme. Puietul de crap, amur, sânger, novac, somn şi şalău, având greutate sub 700 gr, trebuie eliberat imediat şi necondiţionat. Pentru fiecare exemplar de puiet găsit asupra lor, pescarii trebuie să achite o taxă suplimentară de 50 de lei. De asemenea, exemplarele de peşte de peste şase kilograme trebuiesc eliberate imediat. Singura specie de peşte care se poate reţine este crapul oglindă (fără solzi). Exemplarele din alte specii se vor elibera imediat şi necondiţionat. Pescarii care reuşesc capturi capitale vor fi filmaţi, înregistrările urmând să fie postate pe site-ul societăţii.

  Pescuitul se face de pe mal, folosindu-se momeli naturale şi artificiale. Nădirea este permisă doar de la mal. De asemenea, pescarilor le este interzisă folosirea ancorelor şi uneltelor de pescuit care pot provoca rănirea peştilor. Pescuitul la bombă, un pescuit deloc sportiv, este interzis cu desăvârşire, a adăugat şeful fermei, Ioan Giurgiuca.

  adrian1

  Un regulament occidental
  Regulamentul bălţilor a fost astfel conceput încât să asigure atmosfera necesară unei partide reuşite de pescuit, fiind similar celor practicate în Occident. Pescarul sportiv poate fi însoţit de cel mult o persoană, care nu are dreptul să pescuiască. Pentru fiecare însoţitor, începând cu al treilea, se vor plăti 20 de lei, reprezentând taxa de agrement. Fac excepţie copiii sub 14 ani, respectiv soţul sau soţia celui aflat la pescuit. Pentru a nu provoca disconfort celorlalţi pescari aflaţi pe baltă, este interzisă ascultarea muzicii la un volum ridicat. Sunt interzise gropile în pământ, focul deschis pe sol, amplasarea de grătare, ceaune sau alte accesorii de camping în alte locuri decât cele amenajate sau indicate de administrator. Se vor folosi grătarele cu picioare, astfel încât focul să nu intre în contact cu vegetaţia. Pescarii au obligaţia de a întreţine locul de pescuit prin colectarea tuturor deşeurilor şi a resturilor menajere în saci sau în pungi, care trebuiesc predate administratorului la finalul partidei de pescuit, se mai arată în regulament.

  Modernizare prin proiect european
  Ferma Piscicola Adrian a fost înfiinţată în anii `70, iniţial cu 15 ha de luciu de apă şi s-a extins până în 1990 la 311 ha. Prin intermediul unui proiect european, în valoare de 5,3 milioane euro, s-au făcut lucrări pe 180 ha, care au presupus lucrări la bazine, dar şi achiziţia de utilaje. Astfel, s-au făcut lucrări la bazinul mare de 60 de ha pentru crap şi amur, la un alt bazin de 30 de ha, s-au mai amenajat nouă bazine de creştere intensivă a crapului de nămol. Prin acest sistem de creştere intensivă, producţia va fi de 6-8 tone/an, faţă de 1,5-2 tone cât e în mod obişnuit. S-au mai amenajat şase bazine pentru iernat, cinci bazine pentru creşterea puietului, 18 bazine pentru creşterea somnului în hală, 18 bazine acoperite pentru şalău şi somn, fiind achiziţionate şi utilaje pentru transportul şi hrănirea peştilor. De asemenea, s-au realizat 16 bazine pentru creşterea sturionului. Au fost forate două puţuri la 360 m pentru apă de 26-30 de grade şi iarna. Bazinele sunt protejate cu o folie specială.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE