More

  Festivalul Roman Zalău – Porolissum și-a ales „zeița”

  1

  Dea Victoria, zeița care va concuce parada Festivalului Roman Zalău Porolissum în acest an este Denisa Andreea Pal, o tânără de 14 ani, din Zalău. Concurenta a avut un program de prezentare elaborat, respectând toate cerințele impuse de organizatori, de la prezentare ținută, recitare, dans, până la elementele de coafură și bijuterii. Ea va deschide, vineri, 25 iulie, de la ora 20.00, parada trupelor de reconstituire istorică.


  Concursul pentru desemnarea Dea Victoria este o noutate pentru festivalul care, în acest an, este la a X-a ediție, și poate tocmai elementul de noutate a fost motivul pentru care începutul a fost mai timid, în privința numărului concurentelor.
  Programat inițial a se desfășura în amfiteatrul din Parcul Central, din motive de organizare, concursul s-a desfășurat astăzi, în Sala Avram Iancu a Primăriei Municipiului Zalău.

  Din punct de vedere istoric, simbolistica puternică a zeiței în epoca romană, reprezintă un cult dedicat Dea Victoria. Ea reprezenta biruința absolută și un intermediar între muritori și ceilalți zei ai Panteonului roman. Va fi, așadar, firesc ca reprezentarea feminină a acestei importante zeități, câștigătoarea concursului, să conducă trupele „încercate în războaie”, care vor defila și se vor lupta, într-o nouă, dar cu siguranță, grea bătălie, în centrul Zalăului, în perioada 25 – 26 iulie.
  Iulian Duma

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE