More

  Graham Watson acuză!

  Fostul lider al liberalilor europeni (ALDE), britanicul Graham Watson, susţine necesitatea declanşării unei anchete parlamentare în cazul preşedintelui Traian Băsescu. Watson consideră că pentru implicarea şefului statului în cazul Bercea Mondial, în care Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, este arestat preventiv fiind acuzat de trafic de influenţă, trebuie tras la răspundere. “Aceste lucruri trebuie neapărat investigate şi printr-o anchetă parlamentară” – a conchis Watson.

  Solicitarea liberalului european vine după ce Parlamentul României a adoptat la sfârşitul lunii trecute o declaraţie prin care a solicitat demisia lui Traian Băsescu în urma scandalului în care este implicat fratele său. Declaraţia a fost votată de 344 de parlamentari şi a fost trimisă membrilor Consiliului European şi şefilor de stat şi de guvern ai statelor membre ale UE. Reacţia lui Traian Băsescu a fost, însă, şocantă: “Îi anunţ pe aceşti domni că nu voi lua în consideraţie nici strigătele lor, şi nici declaraţii ale Parlamentului”.

  După cum se ştie, fostul lider al ALDE a fost una din vocile care a susţinut că, dacă ar fi fost în altă ţară, după referendumul din 29 iulie 2012, preşedintele Traian Băsescu ar fi fost demis şi organizate alegeri prezidenţiale anticipate. El s-a declarat surprins că în ciuda faptului că 7,4 milioane de români au votat împotriva sa, Traian Băsescu s-a simţit îndreptăţit să rămână în funcţie. “Numirile la CCR sunt politice, nu este prima dată când Băsescu a fost supus unui referendum, dar a schimbat legea” – a mai spus Watson.

  Într-o altă ordine de idei, tot Graham Watson este cel care a avansat ipoteza că fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a fost mituit pentru a-i scoate pe liberali din ALDE şi a-i duce la popularii europeni (PPE), cu toate că PNL a fost întotdeauna un partid liberal, iar PPE nu are nimic de-a face cu liberalismul. “E destul de clar pentru mine că Antonescu fie şi-a pierdut minţile, fie a fost mituit” – a declarat Watson.

  Ulterior acestor declaraţii, Adina Vălean, europarlamentar PNL şi soţia lui Crin Antonescu, a fost nominalizată de PPE pentru un post de vicepreşedinte al Parlamentului European. Ea a fost aleasă în această funcţie la 1 iulie, motiv pentru care s-a comentat că acesta este preţul trădării plătit pentru abandonarea ALDE şi trecerea PNL la PPE.

  Voicu D. Rusu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE