More

    Grecia şi Turcia, preferate de sătmăreni pentru vacanţe

    grecia

    Sătmărenii nu se înghesuie foarte tare să-şi achiziţioneze vacanţe pe litoralul românesc al Mării Negre, potrivit celor afirmate de reprezentanţii agenţiilor de turism din Satu Mare. Staţiunile greceşti se află în topul celor mai bine vândute vacanţe, urmate de cele turceşti, în special Antalya, acestea reprezentând mai bine de jumătate din numărul total de vacanţe vândute pentru sezonul estival la Satu Mare. Litoralul românesc şi cel bulgăresc ocupă abia locurile trei şi patru în preferinţele sătmărenilor. Deşi au o pondere mică, cererile pentru staţiunile exotice aproape că s-au dublat faţă de anul precedent.

    Staţiunile greceşti, preferate de sătmăreni
    Reprezentanţii agenţiilor de turism din Satu Mare spun că vacanţele în staţiunile greceşti sunt cele mai achiziţionate de sătmăreni, reprezentând circa 30% dintre cele vândute pentru această vară. Pe locul doi, cu o pondere de circa 25%, sunt staţiunile turceşti, în special Antalya. Abia pe locul trei în topul preferinţelor sătmărenilor se află litoralul românesc, în special Mamaia, cu o pondere de circa 20%.

    Faţă de anul trecut, se poate constata o creştere semnificativă a cererilor de vacanţe pentru staţiunile de pe litoralul bulgăresc. “Chiar dacă în ultima perioadă staţiunile de pe litoralul bulgăresc au ceva probleme, totuşi înregistrăm o uşoară creştere a cererilor pentru vacanţele efectuate aici. Ponderea vacanţelor vândute pentru aceste staţiuni este de circa 15%. Dacă anii trecuţi nu existau posibilităţi de deplasare în Bulgaria, acum există un autocar care face curse regulate. Acesta credem că este motivul pentru care mulţi sătmăreni aleg litoralul bulgăresc”, a afirmat agentul de turism Ioana Oneţ. Staţiunile din Croaţia reprezintă, de asemenea, o pondere însemnată din numărul total de vacanţe vândute în această perioadă.

    Angajaţii agenţiilor de turism sătmărene mai afirmă că, faţă de vara anului trecut, a crescut simţitor numărul cererilor pentru vacanţe în destinaţii exotice precum Mexic, Republica Dominicană sau Insulele Maldive. Ponderea acestor vacanţe rămâne în continuare foarte scăzută comparativ cu Grecia, Turcia, România sau Bulgaria, dar faţă de anul trecut, numărul cererilor pentru aceste destinaţii aproape că s-a dublat.

    Vacanţe ieftine
    Până la această dată, agenţiile de turism sătmărene au vândut aproape toate vacanţele, majoritatea dintre acestea fiind rezervate încă din iarnă de sătmăreni, când erau mult mai ieftine. “Mai sunt locuri disponibile pe litoralul românesc, însă în Grecia şi Turcia sunt foarte puţine. Eventual oferte primite în ultimul moment. Oricum, chiar şi în acest caz, este vorba despre două sau trei locuri de cazare. Dacă acum ar veni un grup de 20 de persoane şi ar dori o vacanţă în Grecia sau Turcia nu ar exista posibilitatea ca toţi membrii grupului să fie cazaţi în acelaşi hotel sau în hoteluri apropiate. Eventual pe litoralul românesc ar putea exista această posibilitate”, a mai spus agentul de turism.

    În ceea ce priveşte costurile, Ioana Oneţ a precizat că sătmărenii preferă vacanţele cât se poate de ieftine. “Din ceea ce am putut constata, sătmărenii preferă vacanţele ieftine pentru a putea merge de două ori pe an: vara la mare şi iarna la munte, la schi. Doar cei cu dare de mână preferă vacanţele mai scumpe. Majoritatea preferă să facă două vacanţe mai ieftine pe an decât una şi scumpă”, a mai afirmat agentul de turism.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE