More

  Judeţul, sub blocada totală a poliţiştilor

  1

  Polițiștii din structurile de ordine publică, poliţie rutieră, investigaţii criminale, investigare a fraudelor, poliţie transporturi, operaţiuni speciale, criminalitate organizată, acţiuni speciale, precum şi arme, explozivi şi substanţe periculoase acționează, în sistem integrat, pentru prevenirea faptelor ilegale și impunerea legii. Acţiunea are loc în perioada 16-19 iulie pe raza județelor de pe frontiera cu statele non-UE, respectiv Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş. Structurile teritoriale de poliție sunt îndrumate și sprijinite de ofițeri specialiști din cadrul direcțiilor centrale din Inspectoratul General al Poliției Române.

  Controale pe toate liniile
  În cadrul acţiunii, poliţiştii rutieri acţionează pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente de circulaţie, respectiv nerespectarea regimului legal de viteză, a regulilor privind timpii de conducere, odihnă şi repaus a conducătorilor de vehicule destinate transporturilor rutiere publice de mărfuri şi persoane. Totodată, verifică legalitatea acestor transporturi, acestea fiind cauze generatoare la nivel naţional. Poliţiştii de investigare a fraudelor acţionează pentru combaterea actelor de contrabandă şi evaziune fiscală cu tutun şi alte produse accizabile. Poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale previn şi combat faptele antisociale, verifică respectarea obligaţiilor ce le revin persoanelor care au comis infracţiuni, pe durata controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, precum şi pentru prinderea persoanelor urmărite în temeiul legii. Pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise în stradă, în baruri ori discoteci, în pieţe agroalimentare şi târguri, poliţiştii vor institui filtre şi vor efectua controale.
  Poliţiştii de la transporturi sunt prezenţi în trenurile de călători naţionale şi internaţionale, precum şi în staţiile de cale ferată, unde, împreună cu structurile de control abilitate, acţionează pentru combaterea călătoriilor frauduloase, furturilor, comerţului ilegal şi altor fapte penale. Activităţile vizează şi depistarea şi sancţionarea persoanelor care încalcă regimul armelor, muniţiilor şi materialelor explozive, regimul vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic. Poliţiştii structurilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase verifică condiţiile de depozitare şi de asigurare a securităţii armelor şi muniţiilor deţinute de persoanele fizice şi juridice.

  Sute de amenzi pe şosele
  Poliţiştii rutieri sătmăreni au acţionat în colaborare cu zece poliţişti rutieri bihoreni pe raza judeţului şi a municipiului Satu Mare pentru prevenirea evenimentelor rutiere şi combaterea cauzelor generatoare de accidente. În cadrul acţiunii desfăşurate miercuri au fost reţinute şase permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză, consum de alcool, neacordarea priorităţii de trecere pietonilor şi efectuarea unor depăşiri neregulamentare. De asemenea, au fost aplicate 525 contravenţii, din care 243 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, element care reprezintă principala cauză generatoare de accidente la nivelul judeţului Satu Mare. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 57.000 lei.

  Acţiuni împotriva contrabandei cu ţigări
  Poliţiştii de investigare a fraudelor au acţionat pentru combaterea actelor de contrabandă, fiind ridicate în vederea confiscării 2.300 fire ţigarete de contrabandă şi au fost constatate două infracţiuni. Poliţiştii sătmăreni au depistat pe strada Martirilor Deportaţi din municipiul reşedinţă de judeţ un bărbat, în vârstă de 43 de ani, care avea asupra sa cantitatea de 1.160 fire ţigarete, de diferite mărci, de provenienţă din Ucraina. În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea unei infracţiuni asimilată infracţiunii de contrabandă.
  Şi poliţiştii Secţiei Negreşti Oaş au identificat o localnică din Racşa, în vârstă de 50 de ani, care deţinea cantitatea de 800 fire ţigarete de diferite mărci, provenienţă Ucraina. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de deţinerea bunurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia. Persoanele sunt cercetate în stare de libertate, în ambele cazuri cantităţile de ţigarete au fost ridicate în vederea confiscării.

  Două maşini furate, identificate de poliţişti
  Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, în urma verificărilor efectuate şi a muncii specifice desfăşurate, au depistat miercuri autoturismul marca Volkswagen Passat, aflat în posesia unui bărbat în vârstă de 51 ani, din municipiul Carei. Autoturismul figurează ca fiind urmărit de către autorităţile ruse şi face obiectul unei cauze penale în care se desfăşoară cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire la furt. În continuare se desfăşoară activităţi în vederea clarificării situaţiei juridice a acestuia.
  Tot în cadrul acţiunii, în urma investigaţiilor efectuate de către poliţiştii de investigaţii criminale sătmăreni, în colaborare cu cei din Livada, au identificat un minor, în vârstă de 16 ani, care în noaptea de 15/16.07.2014 ar fi sustras auturismul marca VW Golf pe care l-ar fi condus, apoi l-ar fi abandonat. Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de furt calificat şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere.

  Urmăriţi general, săltaţi
  Totodată, au fost puse în aplicare mandate de executare a pedepsei cu închisoarea de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale. Astfel, au fost depistaţi şi încarceraţi doi bărbaţi, respectiv Anton V., în vârstă de 35 ani, din judeţul Satu Mare, care poseda mandat de executare a pedepsei, fiind condamnat la patru ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie, şi Csaba V., în vârstă 37 ani, care poseda mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la 2,3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de violare de domiciliu. Persoanele încarcerate urmează a fi transferate în penitenciar, unde îşi vor ispăşi pedeapsa.

  Pavel Prodaniuc

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE