More

  Măcel la examenul pentru permisul auto

  examen-auto

  Sătmărenii se prezintă tot mai nepregătiţi la examenele pentru dobândirea permisului auto. Deşi legislaţia nu s-a schimbat deloc, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, gradul de promovare a examenelor a scăzut cu aproape cinci procente, de la 43,13% la 38,92%. Din cauza nepregătirii, majoritatea candidaţilor nu reuşesc să treacă de sală. Dintre cei care reuşesc să treacă de această primă probă, 72% reuşesc să-şi obţină permisul, fără să întâmpine probleme deosebite pe traseu.

  Promovabilitate în scădere
  Statistica demonstrează că sătmărenii nu reuşesc să facă faţă examenului pentru obţinerea permisului auto. În primele şase luni ale acestui an, în judeţul nostru au susţinut examene pentru permis 5.787 de persoane, potrivit celor declarate de şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPÎV) Satu Mare, comisarul şef Zamfir Moza. În cursul anului trecut, au fost examinate 5.840 de persoane. Dintre cei 5.787 de sătmăreni care au susţinut examene, au reuşit să-şi obţină permisul doar 2.212, reprezentând un procent de 38,92%. Comparativ, în cursul anului trecut au reuşit să obţină permisul auto 2.519 persoane din cele 5.840 persoane care au susţinut examenele, reprezentând 43,13%. La un simplu calcul matematic, rezultă că, în primele şase luni ale acestui an, procentul celor care reuşesc la examenele pentru permis a scăzut cu aproape cinci procente.

  Sala pare să fie cea care ridică cele mai mari probleme candidaţilor. Potrivit celor declarate de comisarul şef Zamfir Moza, 72% din cei care ajung la proba de traseu reuşesc să o treacă cu brio. Procentul de 72% este uşor mai ridicat decât media calculată la nivel naţional, afirmă comisarul şef Moza.

  Candidaţi tot mai nepregătiţi
  Principala cauză a gradului scăzut de promovare o constituie slaba pregătire a candidaţilor este de părere şeful SPCRPÎV Satu Mare, comisarul şef Zamfir Moza. Numai aşa se poate explica scăderea procentului de promovare faţă de anul trecut, în condiţiile în care legislaţia a rămas neschimbată. “Candidaţii se grăbesc să-şi ia permisul, prezentându-se nepregătiţi la examene. Eu i-aş sfătui totuşi să nu se grăbească şi să se prezinte la examinări doar când sunt cu adevărat pregătiţi pentru a le susţine. Pentru a putea obţine permisul mult dorit trebuie să deţină cunoştinţe temeinice atât la sală cât şi la traseu”, ne-a declarat comisarul şef Zamfir Moza.

  Candidaţii se pot loga pe site-ul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Autovehicule (www.drpciv.ro), unde au acces la testele care se dau la sală. Astfel, aceştia îşi pot verifica on-line cunoştinţele dobândite, aflând dacă sunt pregătiţi sau nu pentru susţinerea examenelor pentru obţinerea permisului auto.

  Instructorii, prinşi între ciocan şi nicovală
  În plus, instructorii auto ar trebui să fie mai responsabili, spunându-le candidaţilor, atunci când este cazul, că mai au încă de învăţat şi că nu are încă rost să se prezinte la examene, bazându-se pe hazard. Din păcate, cursanţii nu prea vor să ţină seamă de asemenea sfaturi. “Degeaba le-aş spune că nu sunt pregătiţi, căci pur şi simplu nu i-ar interesa. Am avut numeroşi elevi, abia ajunşi la vârsta majoratului, care îşi închipuiau că şcoala de şoferi e o simplă formalitate şi că obţinerea permisului auto e floare la ureche. Noi, instructorii, suntem prinşi între ciocan şi nicovală. Dacă le-am spune că nu sunt pregătiţi, părinţii lor ar sări pe noi ca să ne ia la rost de ce nu le-am învăţat odraslele să conducă. Aşa că preferăm să-i lăsăm să dea piept cu examinatorii, deşi ştim din start că şansele lor de a trece probele sunt minime”, ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, un instructor auto sătmărean.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE