More


  Marile Puteri și micuța Costa Rica

  - Advertisement -

  De mult n-am mai avut o combinație atât de tare în semifinalele Campionatului Mondial! Te uiți pe program și te întrebi dacă se putea ceva mai spectaculos: Brazilia – Germania, Olanda – Argentina. Un dublu duel Europa – America de Sud, cu promisiunea unuia și în finală. Sau – cine știe? – poate că vom avea o finală sud-americană, ca și la precedenta ediție găzduită de Brazilia, în 1950…

  Într-o finală europeană, eu, unul, nu cred. Brazilia și Argentina joacă, totuși, pe tăpșanul lor, acolo unde Europa n-a triumfat niciodată.

  Interesantă simetria tradiționalului duel intercontinental. America a pornit la drum cu 10 echipe, iar Europa cu 13. În “optimi”, raportul s-a inversat, 8-6 pentru Lumea Nouă, apoi s-a echilibrat perfect: 4-4 în “sferturi”, 2-2 în semifinale.

  Și la nivel istoric, echilibrul e aproape perfect: Europa a câștigat 10 titluri mondiale (Italia – 4, Germania – 3, Anglia, Franța și Spania – câte unul), iar America de Sud – 9 (Brazilia – 5, Uruguay și Argentina – câte două).

  Brazilia și Argentina au șansa de a face ca raportul să devină 10-10.

  La acest nivel, e greu de anticipat ce se va întâmpla. Cvartetul Brazilia – Argentina – Germania – Olanda este pur și simplu impresionant. Și totuși, niciuna dintre aceste Mari Puteri n-a fost scutită de pericole în drumul spre semifinale. Patimile Braziliei în meciul cu Chile au fost mai mari decât durerile facerii. Argentina a fost la două minute de a fi împinsă la ruleta penalty-urilor de către Elveția. Olanda a fost de două ori cu gâtul în ghilotină: cînd Mexicul o conducea cu 1-0 în minutul 89, dar și când Costa Rica a dus-o la penalty-uri. Germania a avut nevoie de prelungiri pentru a trece de Algeria, dar și de reflexul miraculos al portarului Neuer la șutul lui Benzema, în minutul 90+3 al meciului cu Franța.

  În acest concert al echipelor mici care le fac zile grele Marilor Puteri, senzaționalul a venit de la Costa Rica. O țară cu o suprafață de 51.100 de kilometri pătrați (de 4,6 ori mai mică decât cea a României) și cu o populație de 4,5 milioane de locuitori (de 4 ori mai mică decât cea a României) a împins o Mare Putere a planetei până în iadul penalty-urilor de departajare. Și n-a fost o întâmplare. Să ne amintim traseul formidabil al echipei antrenate de columbianul Jorge Luis Pinto Afanador (61 de ani), la World Cup 2014: 3-1 cu Uruguay, 1-0 cu Italia, 0-0 cu Anglia în grupă, 1-1 cu Grecia (5-3 la penalty-uri) în “optimi”, 0-0 cu Olanda (3-4 la penalty-uri) în “sferturi”.

  Costa Rica a reușit câteva performanțe uluitoare:
  * a încheiat grupa pe locul 1, în fața a trei foste campioane mondiale (Italia, Uruguay și Anglia), care dețin în total 7 titluri supreme;
  * a părăsit Mondialul brazilian neînvinsă, deși a jucat doar cu echipe de pe continentele care domină fotbalul mondial: patru europene (Italia, Anglia, Grecia, Olanda) și una sud-americană (Uruguay);
  * a primit doar două goluri în cinci meciuri, în fața unor adversari care au jucat 12 finale mondiale (Italia – 6, Olanda – 3, Uruguay – 2, Anglia – 1).

  Dar cine sunt acești “toreadori” centro-americani? De unde vin ei, de pe ce planetă au aterizat? Ei bine, cu câteva excepții, sunt jucători de la echipe modeste din Europa, din SUA și din Costa Rica. De exemplu, cei 14 jucători care au ținut în șah Olanda sunt legitimați la cluburi din Costa Rica (5), Anglia (2), Spania, Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca, Rusia și SUA (câte unul). Cluburi precum Deportivo Saprissa, Alajuelense, Herediano, Columbus Crew, Rosenborg, AIK Stockholm, FC Copenhaga, Kuban Krasnodar, Levante, Mainz sau Fulham. Există și un costarican, pe nume Campbell, legitimat la Arsenal Londra, dar e mai mult rezervă.

  Costa Rica este un fenomen care ar trebui studiat cu mare atenție. Cum a fost posibil ca o țară cu mai puțin de cinci milioane de locuitori, care ajunge rar pe la turneele finale, să bage spaima în Marile Puteri și să câștige admirația Planetei Fotbal? De ce n-am fi în stare și noi, românii, de așa ceva? Ce au ei și ne lipsește nouă?

  Cine știe, poate că e columbianul acela de pe bancă…  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img