More


  Mărturii despre ororile din lagărul de la Auschwitz-Birchenau

  - Advertisement -

  2

  La Sinagoga Mare din municipiul Satu Mare s-a desfăşurat miercuri după-amiază o întâlnire cu doi evrei de origine sătmăreană, supravieţuitori ai lagărelor morţii de la Auschwitz-Birchenau. Este vorba despre Leslie Kleinman, originar din Ambud, şi Erwin Farkas, originar din Păuleşti.

  La eveniment au mai participat preşedintele Comunităţii Evreilor din Satu Mare, Nicolae Decsei, scriitoarea Ana Andlauer, şefa Centrului Alzheimer din Dachau – Germania, Nina Ritz, respectiv sătmăreni care au dorit să afle viaţa celor doi supravieţuitori ai Holocaustului. Evenimentul a făcut parte din cadrul unui proiect intitulat „Marking Jewish Satmar”, iniţiat de Organizaţia “SamStudia” şi desfăşurat cu sprijinul Comunităţii Evreilor din Satu Mare.
  Cu această ocazie, Nicolae Decsei a declarat că manifestarea de miercuri continuă comemorarea a 70 de ani de la deportarea evreilor în lagărele naziste. Prima parte a acestui proiect a avut loc în perioada 5-10 mai şi a adunat opt tineri sătmăreni vorbitori de limba germană şi engleză, care au participat, timp de o săptămână, în Germania, la Centrul de Studii “Max Mannheimer” din Dachau, la workshop-uri, prezentări şi discuţii interactive în cadrul proiectului. Proiectul l-a avut ca invitat pe Leslie (Lazar) Kleinman.  în vârstă de 85 de ani, în calitate de martor al persecutării evreilor în cel de-al Doilea Război Mondial.  Cea de-a doua parte a proiectului are loc în această săptămână în Satu Mare. Cu această ocazie, Leslie Kleinamn şi Erwin Farkas au prezentat date şi fotografii despre cum au fost deportaţi de către armatele hortyste din sinagoga municipiului Satu Mare, transformată în ghetou, şi duşi la Auschwitz. De altfel, Leslie Kleinman, Erwin Farkas şi Lipot Farkas sunt singurii supravieţuitori ai cruzimii şi întunericului din lagăr. Leslie Kleinman a devenit membru al Holocaust Educational Trust din Marea Britanie şi îşi împărtăşeşte viaţa elevilor din şcolile britanice.
  Pavel Prodaniuc  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img