More


  Măsuri drastice împotriva liceelor cu promovabilitate zero

  - Advertisement -

  2

  Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Satu Mare pare decis să ia măsuri drastice împotriva liceelor cu promovabilitate zero la Bacalaureat. Inspectorul general al ISJ Satu Mare, Mariana Roman, a anunţat că se vor comasa unele şcoli la Satu Mare, va reduce clase de liceu la Carei şi va desfiinţa clasele de liceu la Ardud. Pe de altă parte, Mariana Roman a precizat că, în general, rezultatele din acest an au fost mai bune decât în anii anteriori. Concret, promovabilitatea la Bacalaureat a înregistrat o creştere de la 58,36% anul trecut la 63,95% în acest an.

  Peste 90% prezenţă la Bacalaureat
  Din analiza rezultatelor obținute de absolvenții judeţului Satu Mare la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014, rezultă că din cei 2.327 candidaţi înscrişi s-au prezentat la examen un număr de 2.208 elevi, ceea ce reprezintă 94,89%, față de 92,89% anul trecut. Au fost declaraţi promovaţi 1.412 elevi, ceea ce reprezintă un procent de promovare de 63,95%. Au fost respinşi 794 de candidaţi – 35,96%. Un număr de 119 candidaţi dintre cei înscrişi nu s-au prezentat la examen, în timp ce doi elevi au fost eliminaţi din examen. “Menţionăm că procentul de promovare total (serie curentă+serii anterioare) după contestaţii a fost de 63,95 %, faţă de 58,36% anul trecut. După cum reflectă datele statistice, rezultatele din acest an şcolar se situează peste valorile procentuale ale anilor anteriori. Comparativ cu rezultatele la nivel naţional, rezultatele de la examenul de bacalaureat 2014 din judeţul nostru se situează la mijlocul clasamentului”, a declarat Mariana Roman.

  Creştere a promovabilităţii la 15 licee
  Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare arată că se remarcă o creştere a procentului de promovabilitate la 15 licee din judeţ. Cele mai semnificative sunt la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger” Satu Mare,  Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” Satu Mare, Liceul Tehnologic “Ioniţă G. Andron” Negreşti-Oaş, Colegiul Tehnic “Elisa Zamfirescu” Satu Mare. De asemenea, se poate observa o creştere a procentului de promovabilitate la licee tehnologice din Negreşti-Oaş, Satu Mare, Livada şi Carei.

  Zero pe linie la trei licee
  Potrivit oficialilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, la polul opus se situează trei licee cu procent de promovabilitate 0%. Colegiul Tehnic “Traian Vuia” Satu Mare – patru candidaţi înscrişi, Liceul Tehnologic Ardud – patru candidaţi înscrişi, din care 3 prezenţi, şi Liceul Tehnologic “Simion Bărnuţiu” Carei – 13 candidaţi înscrişi, din care zece prezenţi.
  Drept consecinţă, Inspectoratul Şcolar Judeţean a dispus măsuri drastice împotriva acestor unităţi de învăţământ. Astfel, Colegiul Tehnic “Traian Vuia” Satu Mare se va comasa cu Liceul Tehnologic “UNIO”.
  În cazul Liceului Tehnologic Ardud s-a luat decizia ca pentru anul şcolar 2014-2015 planul de şcolarizare să cuprindă doar o singură clasă de învăţământ profesional de trei ani, faţă de anul şcolar 2013-2014 când au avut o clasă de liceu. În cazul Liceului Tehnologic “Simion Bărnuţiu” Carei s-a dispus ca în anul şcolar 2014-2015 să fie aprobate două clase de liceu şi trei de învăţământ profesional, faţă de patru clase de liceu în anul şcolar 2013-2014.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img