More

  O reclamă la un parfum de Cavalli, criticată dur de musulmani

  4

  O campanie publicitară la un parfum creat de Roberto Cavalli, în care apare Georgia May, fiica lui Mick Jagger, a provocat un val de proteste la Londra din partea musulmanilor, care susţin că semnul distinctiv al parfumului “dezonorează” un simbol sacru al islamismului.

  Controversa a fost provocată de semnul similar formei literei “H” ce este imprimat la încheietura Georgiei May, despre care musulmanii din ramura sufită susţin că reproduce un simbol mistic al sufismului, curent mistic al islamului ce propagă apropierea de Allah prin cunoaştere mistică, iubire şi asceză, conform dailymail.co.uk.

  Fotografiile în care Georgia May apare cu un simbol asemănător literei “H” tatuat pe încheietură au dus la organizarea unor proteste ale musulmanilor sufişti la Londra, în faţa magazinului Harrods, precum şi în Düsseldorf şi Los Angeles, care au început după lansarea parfumului Just Cavalli, la mijlocul anului trecut.

  Musulmanii sufişti susţin că semnul de pe încheietura fiicei lui Mick Jagger, creat de casa de modă Roberto Cavalli pentru a promova un parfum, seamănă cu un simbol similar pe care sufiştii îl folosesc pentru a se referi la Allah, iar reprezentanţii comunităţilor sufite au precizat că este “sfâşietor” că acest simbol este folosit pentru a obţine profit.

  Cei aproximativ 500.000 de adepţi ai sufismului din toată lumea cer ca acest simbol, pe care l-au înregistrat anterior, să fie scos din reclama respectivă la parfumul Just Cavalli.

  “Folosirea unui simbol care înseamnă atât de mult pentru noi cu scopul de a obţine un profit corporatist transformă simbolul nostru în ceva ieftin. Este un gest lipsit de respect, ofensator şi degradant”, a spus studentul american Nasim Bahadorani, unul dintre organizatorii protestului.

  “Pentru noi, acest simbol reprezintă pacea binecuvântată. Este un refugiu”, a precizat Nasim Bahadorani.

  Roberto Cavalli, care a folosit această imagine în campaniile sale publicitare încă din 2011, susţine că simbolurile nu coincid, poziţie sprijinită de Uniunea Europeană, care a respins luna trecută o cerere a grupărilor sufite de a interzice companiei să mai folosească simbolul respectiv.

  Nu este prima oară când Roberto Cavalli a provocat controverse pentru folosirea unor simboluri religioase.

  În 2004, casa de modă italiană a creat o colecţie de costume de baie ce reprezentau zei din panteonul hindus. Deşi colecţia de costume de baie a ajuns în magazinele Harrods, acestea au fost rapid retrase din vânzare în urma indignării grupărilor religioase hinduse, iar casa de modă şi-a cerut scuze, afirmând că nu a avut intenţia să ofenseze pe nimeni.

  Georgia May, în vârstă de 22 de ani – fiica solistului trupei Rolling Stones şi a modelului Jerry Hall -, a fost top-model pentru branduri precum Chanel, Versace şi Vivienne Westwood.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE