More


  Operaţii tot mai complexe la Spitalul Judeţean

  =

  operatie

  Înfiinţarea în 2012 a Compartimentului de Chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare, sub coordonarea reputatului profesor dr. Galajda Zoltan, a fost de bun augur. Pe lângă numeroasele operaţii “de rutină”, dacă le putem denumi astfel, în cadrul acestui compartiment au fost realizate şi o serie de operaţii deosebit de complexe. Astfel, inaugurarea compartimentului a coincis cu efectuarea primei operaţii pe cord deschis la Satu Mare. Apoi, viaţa unui pacient de 65 de ani care risca să facă un accident vascular cerebral a fost salvată printr-o complicată operaţie la carotidă. În urmă cu o lună, un caz de tumoare vasculară cu risc operator ridicat a fost rezolvat la Spitalul Judeţean Satu Mare, operaţia constituind o premieră la nivel naţional.

  Operaţie de inaugurare
  Compartimentul de Chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a fost inaugurat în iunie 2012 printr-o operaţie reuşită pe cord deschis. Aceasta a fost realizată de echipa formată din doctorul Galajda Zoltan, asistat de doctorul Alexandru Barabasi, şeful secţiei de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, doctorul Papp Csaba, medic anestezist la Clinica Universitară Debrecen, Ungaria – Chirurgie Cardiovasculară, şi Mihaela Petricean, asistenta şefă a Blocului Operator. Pacienta Alexandra Măgura, din Bucureşti, a fost operată în noiembrie 2010, la Clinica Universitară din Debrecen de către doctorul Galajda Zoltan, pentru o malformaţie congenitală a valvei mitrale cu o mare insuficienţă consecutivă a acestei valve. Întrucât Alexandra era în căutarea unui centru care i-ar fi putut garanta păstrarea propriei valve, a ajuns la Debrecen, la profesorul dr. Galajda, medic cu o experienţă vastă în astfel de intervenţii. Intervenţia chirurgicală a Alexandrei a fost una laborioasă, având în vedere coexistenţa unei hipoplazii (subdezvoltare) a ventriculului stâng, a necesitat o intervenţie complexă cu menţinerea pacientei timp de o săptămână pe aparat de asistenţă circulatorie şi închiderea întârziată a toracelui, cu scopul de a da timp cordului de a se acomoda la noile condiţii de circulaţie – procedeu Bex. Această operaţie complexă prevedea o intervenţie chirurgicală vasculară ulterioară, care era prevăzută în Debrecen. Întrucât la Satu Mare luase deja fiinţă Compartimentul de Chirurgie Vasculară, pacienta Alexandra Măgura a fost operată la SJU Satu Mare de către echipa de medici condusă de doctorul Galajda Zoltan.

  Operaţie complexă pe carotidă
  Profesorul dr. Galajda Zoltan de la Compartimentul de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare a efectuat în august 2012 prima operaţie la carotidă, cu o tehnică specială, salvând, practic, viaţa unui pacient de 65 de ani care risca să facă un accident vascular cerebral. Tehnica prin care a efectuat această intervenţie chirurgicală este una complicată, o combinaţie între metoda eversiunii pe baza anesteziei parţiale, care permite pacientului să răspundă şi să reacţioneze la indicaţiile medicului în timpul operaţiei. Operaţia a fost un succes. Pacientul, orădeanul Csiki Francisc, a afirmat că a auzit de “minunile” pe care le face profesorul Galajda Zoltan în chirurgia vasculară şi l-a căutat iniţial la clinica din Debrecen, iar de acolo a fost îndrumat la spitalul din Satu Mare.

  Premieră chirurgicală în ţară
  Chiar în acest an, unei tinere de 15 ani i s-a redat dreptul la o viaţă normală după ce a fost operată de tumoră vasculară cu risc ridicat la Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară din Satu Mare de dr. Galajda Zoltan, intervenţia chirurgicală de o asemenea complexitate fiind făcută pentru prima dată în România. Tânăra Alexandra Sulincean, de numai 15 ani, din Lipova, judeţul Arad, s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară, un hemangiom care a ajuns la dimensiuni uriaşe. Tumora ocupa practic abdomenul (retroperitoneul), bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii medulare, durerile fetiţei au devenit insuportabile şi au apărut semne de pareză (mers dificil).

  În decursul ultimilor 2 ani, familia Alexandrei a contactat câteva centre medicale renumite, unde s-a încercat un tratament prin cateterism însă fără rezultat. Din cauza durerilor insuportabile, a fost solicitat medicul Galajda Zoltan. Renumitul medic a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară din Satu Mare. S-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie: dr. Alexandru Cornea, de la Institutul CC Iliescu Fundeni (chirurg cardiovascular) şi dr. Dorin Arhire, medic anestezist chirurgie cardiovasculară, care au participat fără nici o remunerare, plătindu-şi şi biletele de avion. Din echipă a mai făcut parte şi medicul anestezist de chirurgie cardiacă de la Satu Mare, dr. Traianela Ionescu şi asistentele secţiei. Operaţia a fost efectuată pe data de 29 aprilie şi a durat aproximativ 5 ore. Tânăra a fost externată după o săptămână, urmând apoi un tratament de recuperare la Spitalul de la Chişineu-Criş.

  Investiţii în aparatură medicală performantă
  Realizarea unor asemenea intervenţii chirurgicale complexe în cadrul Compartimentului de Chirurgie vasculară sunt rezultatul numeroaselor investiţii derulate în sistemul sanitar sătmărean. “Prin achiziţia de aparatură medicală performantă şi prin atragerea de noi medici, încercăm să îmbunătăţim continuu calitatea actului medical în Spitalul Judeţean Satu Mare. Cu sprijinul Consiliului Judeţean, în special al vicepreşedintelui Mircea Govor, vom continua achiziţia de aparatură medicală performantă. Astfel, vom putea oferi servicii medicale de calitate pentru pacienţii sătmăreni”, ne-a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean, Paula Mare.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img