More


  Profitul reinvestit, scutit de impozit

  - Advertisement -

  Începând cu 1 iulie 2014, a intrat în vigoare legea care prevede aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit.

  Prevederile legale stipulează că profitul investit în echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, astfel cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, şi puse în funcţiune până la data de 31 decembrie 2016 inclusiv, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit.
  Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, în aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat începând cu data de 1 iulie 2014 şi investit în activele menţionate mai sus produse şi/sau achiziţionate şi puse în funcţiune după aceeaşi dată.
  Pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
  “Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai puţin partea aferentă rezervei legale, se repartizează la sfârşitul exerciţiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, până la concurenţa profitului contabil înregistrat la sfârşitul exerciţiului financiar.
  În cazul în care la sfârşitul exerciţiului financiar se realizează pierdere contabilă nu se efectuează recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizează la rezerve suma profitului investit.
  Facilitatea fiscală menţionată mai sus se aplică pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare” se arată într-un comunicat de presă remis de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Satu Mare.
  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img