More


  Războiul vacii “nebune”

  =

  Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a declarat recent într-un interviu televizat că România este una din cele mai pregătite ţări din regiune să facă faţă influenţei Rusiei în actualul context al crizei ucrainene. Declaraţia generează o mare doză de linişte pentru cetăţenii ţării noastre, dar Rusia se străduieşte să inventeze şi să se agaţe de tot felul de motive care să-i oblojească orgoliile şi să-i certifice puterea malefică.

  Recent, decizia Rusiei de a interzice importurile de vaci şi de carne de vită din ţara noastră a generat un război economic a cărui miză excede graniţele României, fiind vorba mai degrabă de încă o mutare strategică a Moscovei în disputa comercială cu Uniunea Europeană. Ostilităţile s-au declanşat, fiind căutate cu lumânarea şi găsite în comuna Chinteni din judeţul Cluj. Această localitate cvasianonimă a devenit acum celebră în toată lumea, deoarece unul din locuitorii ei a vândut o vacă unui abator din Bistriţa-Năsăud.

  Abatorul a trimis probe la laborator, unde s-a stabilit că există suspiciunea că animalul suferea de ESB, mai cunoscută ca “boala vacii nebune”. Pronunţându-se, Autoritatea Sanitar – Veterinară a susţinut că este vorba despre un caz atipic de modificare genetică, şi nu de unul care să genere o epidemie. Ulterior, însă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a retras României statutul de ţară liberă de ESB.

  Folosind acest pretext, Rusia a interzis importurile de bovine, carne şi preparate din carne de vită, după ce inspectorii ruşi care au vizitat fermele şi abatoarele din ţara noastră au conchis că nu îndeplinesc standardele lor de calitate. Dar, aşa cum am spus, suntem în faţa unui episod al conflictului economic mai amplu dintre Moscova şi Bruxelles. Mai cu seamă că decizia Rusiei vine după ce Consiliul UE a decis să interzică importurile din Crimeea, ca urmare a alipirii acesteia la Rusia. Toate ţările UE s-au coalizat împotriva Rusiei, iar acum ruşii vor putea motiva menţinerea interdicţiei prin faptul că un membru, în speţă România, nu îndeplineşte standardele.

  Adevărul adevărat este totuşi acela că în ultimii zece ani în România nu s-a înregistrat niciun caz clasic de “boala vacii nebune”. Rusia face însă pe surda şi inventează cu parşivenie motive de scandal, conform stilului “bilă, mantă, bilă”.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img