More


  Reabilitarea clădirilor istorice din Satu Mare, un veritabil calvar

  =

  fatada

  De patru ani un sătmărean încearcă să renoveze una dintre clădirile centrale din municipiul reşedinţă de judeţ. Clădirea se degradează pe zi ce trece, în timp ce unul dintre proprietari – Ioan Moiş – este prins în hăţişurile birocraţiei. Cu acoperişul avariat şi tencuiala căzută, clădirea, care are un imens potenţial imobiliar, are nevoie urgentă de renovare, iar sătmăreanul este dispus să îşi asume singur costul renovării sale. Singura problemă o reprezintă faptul că nu sunt cunoscuţi toţi proprietarii spaţiilor din clădire, fapt care îl aduce pe Ioan Moiş în imposibilitatea de a obţine avizele necesare. Acesta solicită sprijinul Instituţiei Prefectului pentru a-i identifica pe ceilalţi proprietari, facilitând astfel procesul de reabilitare. Din păcate, în această situaţie sunt zeci de co-proprietari, care nu pot mişca un deget pentru a reabilita spaţiul în care locuiesc.

  Cu reabilitarea la Prefectură
  Atmosfera unui oraş este dată de clădirile sale reprezentative, dar şi de modul în care acestea sunt întreţinute. Din cauza crizei economice, primul afectat a fost sectorul imobiliar, şi nu doar construcţia de locuinţe a scăzut, ci au dispărut treptat şi disponibilităţile financiare pentru renovarea clădirilor cu o mare valoare arhitecturală şi culturală. În aceste condiţii, un sătmărean, co-proprietar al unui imobil situat în centrul municipiului Satu Mare, doreşte să îşi asume singur costurile refacerii clădirii, dar nu reuşeşte să obţină autorizaţia de construcţie. Sătmăreanul Ioan Moiş, prins în hăţişurile birocraţiei, a cerut ajutorul prefectului Eugeniu Avram.

  Mai mulţi proprietari pe hârtie
  Deşi imobilul are doar două apartamente, pe extrasul de carte funciară figurează patru proprietari. Instituţia Prefectului încearcă să-l ajute prin a-i identifica pe ceilalţi doi presupuşi proprietari, care nu ar fi de găsit. Imobilul care ar trebui renovat se află în Piaţa Libertăţii, o zonă bogată în monumente arhitecturale şi care este un punct de atracţie pentru turiştii veniţi să viziteze oraşul. Practic, parcul central este flancat de clădiri cu valoare de monument care au fost construite la începutul secolului trecut: Hotelul Dacia, Casa Albă, dar şi Casa Breslei Cizmarilor, care datează din 1830. Renovarea faţadei clădirii nu ar face altceva decât să sporească atractivitatea zonei. “În fiecare an revin în ţară din Australia şi vreau să reabilitez faţada şi acoperişul unei clădiri din Piaţa Libertăţii, dar nu pot din cauza unei situaţii mai aparte. Deşi imobilul are doar două apartamente, pe hârtie sunt trei sau patru proprietari, care cred că sunt puşi abuziv acolo de cineva. Nu vrem bani de la nimeni, noi vrem doar să obţinem toate avizele pentru a putea reabilita faţada şi acoperişul clădirii”, a precizat Ioan Moiş.

  Legea obligă proprietarii
  Prin modificarea Legii 153/2011 s-a stabilit clar că obligaţia de reabilitare a imobilelor, inclusiv a faţadelor, intră în sarcina proprietarilor. Tot legea indică clar care sunt soluţiile de intervenţie, prin forţe proprii, împrumut de la bancă cu garanţii guvernamentale sau, în ultimă instanţă, prin intermediul autorităţilor locale, urmând ca acestea să-şi recupereze banii de la proprietari în termen de cinci ani. Nu va fi uşor pentru proprietarii de imobile deteriorate pentru că aceştia au obligaţia să realizeze pe banii lor proiectele tehnice de reabilitare, de a obţine avizele, de a trece la reabilitarea clădirii, de a finaliza această procedură, de a face recepţia finală după cinci ani etc.

  Primăria trebuie să intervină
  Dacă, potrivit legii, cetăţenii sunt obligaţi să intervină şi să reabiliteze clădirile pe care le deţin în proprietate, autorităţile au obligaţia de a elabora, monitoriza şi controla programul de reabilitare. Adică măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. Mai exact, dacă deţinătorii imobilelor nu vor lua măsurile care se impun cu privire la acestea, autorităţile – în acest caz, Primăria Satu Mare – trebuie să intervină şi să trimită notificări proprietarilor cu privire la obligativitatea de respectare a legii. Primii paşi care trebuie făcuţi sunt identificarea şi inventarierea clădirilor şi deţinătorilor acestora, urmate de stabilirea zonelor de acţiune prioritară a clădirilor cu probleme care pun în pericol şi siguranţa trecătorilor, stabilirea regulamentelor de intervenţie etc. Iar cei notificaţi vor avea la dispoziţie, de la primărie, prin lege, doar 12 luni pentru a realiza lucrarea de reabilitare a imobilelor. Ei sunt cei care vor trebui să răspundă notificării primite în termen de 60 de zile şi să puncteze cum vor proceda. Dacă nu au banii necesari să reabiliteze pe cont propriu faţada şi acoperişul imobilului, se vor putea adresa băncilor şi să obţină un credit cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată.

  Silvia Spanciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img