More

    Rodion Markovits, sărbătorit printr-un simpozion şi lansare de carte

    1

    Scriitorul sătmărean de origine evreiască Rodion Markovits a fost sărbătorit joi la Gherţa Mică şi la Satu Mare. La Gherţa Mică au avut loc depuneri de coroane la placa memorială a casei unde a trăit scriitorul Rodion Markovits, şi care a continuat la Primăria din Gherţa Mică cu prezentarea cărţii “Reb Ancsli şi alte povestiri vesele din Oaş”, ediţie bilingvă.

    Manifestările au continuat şi la Satu Mare, unde la Sinagoga Mare a avut loc simpozionul “Rodion Markovits – O paradigmă triplă de imagologie”. La eveniment au participat directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Robert Laszlo, criticul de artă Kereskeny Sandor, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Satu Mare, Nicolae Decsei, preşedintele Asociaţiei Culturale Maghiare din Transilvania, Muzsnay Arpad, profesorul universitar George Achim şi conducerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, în frunte cu directorul Felician Pop, ca şi principali organizatori ai manifestării.
    În cadrul simpozionului a fost evocată personalitatea marcantă a scriitorului Rodion Markovits, care s-a născut la Gherţa Mică, în data de 15 iulie 1884, şi care reprezintă multiculturalitatea judeţului. El a scris trei romane, acestea fiind: “Câşlegi într-un picior”, în care vorbeşte de Primul Război Mondial la Gherţa Mică, “Garnizoana din Siberia” şi “Reb Ancsli şi alte povestiri vesele din Oaş”, care cu această ocazie a fost prezentată în ediţie bilingvă, fiind tradusă în limba română de către Felician Pop. Simpozionul a fost precedat de un program artistic susţinut de Trio Consonantia condus de Rudolf Fatyol, urmat de un recital folk cu George Negrea.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE