More

  Scandalul de zi cu zi cu…Traian Băsescu

  raian Băsescu nu poate trăi decât din scandal. Conflictele sunt hrana lui de zi cu zi. Trecut pe linie moartă de adversarii politici dar și de foștii săi prieteni, având parte și de un imens scandal în fața porții sale ( dosarul DNA Mircea Băsescu-Bercea Mondial), Băsescu a ticluit o nouă diversiune. S-a agățat de proiectul Guvernului de micșorare a CAS, lucru cerut insistent de ani de zile de mediul de afaceri, ca o măsură de relaxare fiscală și a provocat, artificial, un nou scandal. Asta, pentru că mai toți îl ocoleau, mai nimeni nu-l mai băgau în seamă. Zilele trecute Băsescu primise o lovitură în plex tocmai de la Mihai Răzvan Ungureanu, fostul său colaborator, care a avut curajul să-i spună în față că singurul lucru bun pe care mai poate să îl facă este…să nu facă nimic.

  Mai mult, Ungureanu l-a rănit la…bărbăție, când i-a spus că, din motiv de Elena Udrea, nu prea mai este om de stat, ci…doar om. Așa că, măcar din orgoliu, să-și arate bărbăția…de stat, Băsescu a sărit la beregata lui Victor Ponta.

  Și cum putea să facă acest lucru decât într-un mod nedemn, chiar josnic, dând publicității stenograma discuțiilor avute la Cotroceni cu premierul și ministrul Finanțelor pe tema reducerii CAS. Un fapt fără precedent, extrem de periculos, în modul de funcționare între cele două mai importante instituții din țară. De acum încolo, orice șef de stat, oricare ar fi acela, poate face publice discuții private, secrete, în care implică informații legate de alte instituții.

  O reacție instinctuală, fără discernământ, care pune în pericol buna funcționare a președinției. De altfel, Traian Băsescu, în lungul său mandat de 10 ani, a discreditat în mod repetat cea mai înaltă funcție în stat, cu mult dincolo de atribuțiile stabilite în Constituție. Acesta a fost motivul pentru care Băsescu a ținut să controleze Curtea Constituțională, tocmai pentru a-și face de cap. Nu demult a fost de neînțeles decizia CCR privind nesancționarea șefului statului care a făcut, pe față campanie PMP, afișându-se cu un tricou pe care erau inscripționate însemnele partidului său de suflet.

  De aceea este foarte greu de crezut că CCR va reacționa într-un fel sau altul la măsura total arbritară a lui Băsescu de a publica stenogramele discuțiilor avute cu Victor Ponta și Ioana Petrescu pe tema CAS. Singurul lucru bun care ne mai rămâne este să așteptăm până la toamnă se se finalizeze mandatul lui Băsescu, iar conducerea acestei instituții să fie preluată de un alt președinte, alt tip de președinte.

  Marius Oproiu

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE