More

  Soluţii pentru o viaţă mai bună a romilor

  rrom

  La iniţiativa prefectului judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, în Sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ a avut loc ieri o întâlnire de lucru pe tema problemelor comunităţilor rome din 16 unităţi administrativ-teritoriale. Este vorba despre Satu Mare, Carei, Tăşnad, Negreşti-Oaş, Ardud, Livada, Acâş, Beltiug, Craidorolţ, Dorolţ, Lazuri, Păuleşti, Pişcolt, Socond, Tiream şi Porumbeşti.

  La şedinţa de lucru au participat prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Govor, directorul de cancelarie al prefectului, Raul Băbţan, consilierul pentru afaceri europene Mircea Ciocan-Maior, consilierul pe probleme de romi Rozalia Bondrea, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Simona Derşidan, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Satu Mare, chestor Liviu Tăut, reprezentantul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Liviu Creşpai, directorul executiv al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare, Ionel Torja, reprezentanta Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială – inspector Adriana Saad, reprezentantul Electrica, primari de comune şi lideri ai comunităţilor rome.

  În deschiderea şedinţei, prefectul a asigurat liderii comunităţilor romilor din judeţ de totala disponibilitate şi deschidere a Instituţiei Prefectului, prin Biroul Judeţean pentru Romi, pentru sprijinirea soluţionării problemelor apărute. Persoana de contact este Rozalia Bondrea, consilier pe probleme de romi în cadrul Cancelariei Prefectului. Consilierul pentru afaceri europene a prezentat oportunitatea de finanţare a proiectelor prin POS DRU, domeniul major de intervenţie 6.1 – dezvoltarea economiei sociale, proiecte ale primăriilor sau ONG-urilor care pot genera întreprinderi sociale care să asigure un loc de muncă stabil persoanelor defavorizate, inclusiv celor din comunitatea romă.

  După ce s-a făcut o analiza punctuală a stării actuale a infrastructurii în comunităţile rome, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a mulţumit conducerii Electrica pentru implicarea în soluţionarea solicitărilor de extindere şi branşare la reţeaua electrică şi a transmis primarilor comunelor să se aplece asupra problemelor şi să găsească soluţionarea acestora pe plan local, în special în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, starea drumurilor de acces la locuinţe şi problemele tabulare.

  Directorul Ionel Torja a solicitat sprijinul liderilor comunităţilor rome în ceea ce priveşte introducerea în evidenţele informatizate a nou-născuţilor, precum şi pentru întocmirea actelor de identitate. Prefectul Avram a îndemnat liderii romilor să menţină o legătură permanentă cu autorităţile publice locale, cu serviciile deconcentrate ale ministerelor în vederea informării acestora şi pentru a solicita sprijin în rezolvarea, în limita legii, a problemelor comunităţilor pe care le reprezintă. În acelaşi timp a dispus organizarea de întâlniri periodice pe plan local, reprezentanţii instituţiilor se vor deplasa în teritoriu precum şi organizarea de către AJOFM a câte unei şedinţe lunare cu reprezentanţii comunităţilor de romi în care se vor prezenta oportunităţile de angajare.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE