More

  Tinerii romi spun “pas” liceului

  romi

  În timp ce elevii români sau cei care aparţin minorităţilor tradiţionale din judeţul Satu Mare trebuie să înveţe bine şi să obţină note mari pentru a intra la licee, mai ales la instituţiile de prestigiu, elevii care provin din familii de romi beneficiază automat de sute de locuri speciale care le sunt dedicate exclusiv lor. Totul în numele integrării în societate a tinerilor romi. Cu toate că demersul este unul lăudabil, doar un număr de 17 locuri din oficiu au fost ocupate. Informaţiile au fost făcute publice în cadrul şedinţei Grupului de Lucru Mixt pentru Romi. Dacă motivele reale au fost aruncate sub preş, scuzele nu au contenit să curgă. Liderii şi experţii pe probleme de romi au dat vina tot pe statul român, cum că nu le creează suficiente condiţii de trai.

  Procent de ocupare – 14%
  Potrivit datelor furnizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, pentru cele 192 de locuri speciale în licee şi pentru cele 44 de locuri speciale în şcolile profesionale pentru copiii proveniţi din comunităţile de romi au fost depuse doar 17 dosare. “Sunt disponibile peste 230 de locuri speciale, însă doar 17 au fost ocupate. Elevii se puteau înscrie pe aceste locuri dacă prezentau o hârtie obţinută de la o organizaţie de romi din judeţ din care reieşea apartenenţa la etnia romă. Repartizarea elevilor va avea loc luni, începând de la ora 10.00, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean”, au declarat responsabilii Inspectoratului Şcolar Judeţean. Cu alte cuvinte, în prezent gradul de ocupare a locurilor speciale din şcolile profesionale şi licee este de doar 14%.

  Dezinteres real, scuze fictive
  Consiliera Biroului Judeţean pentru Romi din cadrul Instituţiei Prefectului, Rozalia Bondrea, a găsit imediat o serie de scuze, mai mult sau mai puţin plauzibile. Consiliera susţine că tinerii romi pur şi simplu nu au dorit să acceseze aceste locuri speciale, inclusiv din mândrie. De asemenea, rozalia Bondrea a declarat că alţi tineri romi ar fi ales şcolile profesionale în detrimentul liceului. Alţi lideri ai comunităţii rome dau vina pe condiţiile precare de viaţă, solicitând autorităţilor sprijin pentru a le asigura un nivel de trai acceptabil. Curios rămâne faptul că doar un singur lider din cei peste 20 prezenţi ieri la şedinţă a ridicat problema locurilor de muncă, restul rezumându-se să ceară doar ajutoare sociale.

  Statistici alarmante
  În condiţiile în care specialiştii susţin că cea mai eficientă formă de integrare socială a minorităţilor defavorizate o reprezintă accesul la educaţie, copiii romilor ajung să abandoneze băncile şcolilor încă de la vârste fragede. Mai exact, conform unor evidenţe ale Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, din numărul total de 58.685 de elevi, potrivit recensământului de anul trecut, un număr de 5.645 de elevi provin din rândul etniei rome. Dacă în clasele primare sunt înscrişi 2.551 de elevi, în clasele de gimnaziu au mai rezistat doar 1.744 de elevi. Dezastrul este la liceu, acolo unde mai sunt înscrişi doar 173 de elevi, un mare semnal de alarmă tras de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare.

  Mai mult decât atât, aceştia îşi pierd propria identitate, în condiţiile în care doar 297 de elevi învaţă limba maternă, şi anume limba romani. Concret, este vorba despre şcolile din Sărăuad, Săcăşeni, Acâş şi Cidreag. Din păcate, majoritatea copiilor de etnie romă nu vorbesc limba română de acasă, mai ales în mediul rural, fiind nevoiţi să ajungă să o înveţe pe băncile şcolii, pornind din start cu un handicap faţă de colegii lor.

  Repartizarea se face luni
  Pentru anul școlar 2014-2015 repartizarea elevilor de etnie romă în clasa a IX-a se va face respectându-se opțiunile acestora, în clasele organizate pentru toți elevii, indiferent de unitatea de învățământ, domeniul de pregătire, profil și formă de învățământ. Locurile speciale pentru candidații romi se alocă peste numărul de locuri acordat prin planul de școlarizare, câte două locuri suplimentare la clasă. În cazul învățământului profesional, pentru clasele a IX-a în care sunt două calificări profesionale, se alocă un loc suplimentar pentru candidații din etnia romilor, la fiecare calificare profesională.

  Cererile pentru înscrierea pe locurile speciale pentru romi s-au primit la comisia de admitere județeană, până la data de 20 iunie 2014. În perioada 7-9 iulie 2014, comisia de admitere județeană va asigura repartizarea candidaților romi care au depus cereri, pe locurile speciale pentru romi, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în baza opțiunilor exprimate de candidați. Repartizarea se face în ședință publică.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE