More

  A plouat cu probleme peste agricultorii sătmăreni

  duium

  Reprezentanţii Direcţiei Agricole Satu Mare au luat pulsul problemelor cu care se confruntă agricultorii din judeţ, în cadrul unor şedinţe de lucru care au avut loc la mijlocul acestui an. Concluzia reprezentanţilor Direcţiei Agricole este că agricultorii se confruntă cu foarte multe probleme. Printre nemulţumirile generale se numără probleme cu decontarea lucrărilor efectuate, insuficienţa fondurilor primite de la APIA pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere a pajiştilor, suprafaţa prea mică pentru păşuni, alunecări de teren, lipsa apei, lipsa centrelor de colectare a laptelui, probleme legate de aria protejată etc. Cât despre soluţiile de remediere ale acestor probleme, se pare că nu există prea multe răspunsuri.

  Probleme cu pajiştile la Valea Vinului
  Agricultorii din Valea Vinului s-au plâns că nu este definitivată împărţirea proprietăţilor, existând cetăţeni care au transformat perimetre de pajişti în arabil, încălcând prevederile art. 78 alin. 1 indice 1 din Legea nr. 18 a fondului funciar. Transformările s-au făcut în mod ilegal, primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, nefiind informat despre aceste aspecte. De asemenea, localnicii din Valea Vinului s-au mai plâns că în climatul mai umed al zonei, pe solurile cu un exces de aciditate, păşunea este invadată de pipirig, astfel încât perimetre largi nu pot fi păşunate de animale. Deşi utilizatorii frezează anual vegetaţia de pipirig, nu reuşesc să scape de această plantă. Direcţia Agricolă recomandă eradicarea invaziei de pipirig prin măsuri integrate, respectiv utilizarea în arabil timp de doi ani a suprafeţei, amendarea solului, fertilizarea ameliorativă, urmate de reînsămânţarea cu speciile adecvate zonei.

  Probleme cu asocierea la Someşeni
  Cetăţenii din localitatea Someşeni au pierdut subvenţia pe suprafaţa de păşune din cauza faptului că nu s-au constituit într-o formă asociativă. De asemenea, localnicii au solicitat ca tariful de închiriere a păşunii să se facă la valori dependente de productivitatea păşunii, astfel încât un hectar de păşune să nu fie închiriat cu acelaşi tarif pe întreg judeţul.

  La şedinţa de la Turţ a fost reclamat de către utilizatorii de pajişti un grad ridicat de indisciplină în exploatarea pajiştilor, care a atins un prag de manifestare până la opoziţia făţişă faţă de respectarea reglementărilor în domeniu. Există utilizatori de păşuni ameninţaţi de către proprietarii de cai. De asemenea, se reclamă un stadiu avansat de degradare a păşunilor prin invadarea de către vegetaţia arbustoidă, care reduce suprafaţa de păşunat. O altă cauză majoră a degradării păşunii este supraîncărcarea cu animale la păşunat, aceasta determinând călcarea excesivă a păşunii şi declanşarea în pantă a procesului de eroziune.

  Probleme cu apa în zona Tăşnad
  Agricultorii din Tăşnad s-au plâns în luna iunie că de la topirea zăpezii nu a plouat în zona Tăşnad, astfel încât păşunea nu asigură iarba necesară pentru hrana animalelor, iar fântânile nu au debitul necesar adăpării acestora. De asemenea, procesatorii i-au anunţat pe reprezentanţii Direcţiei Agricole că nu mai preiau laptele de la Căuaş. O altă problemă a locuitorilor din comuna Căuaş o reprezintă faptul că practica atribuirii păşunilor prin licitaţie este discriminatorie, în condiţiile în care, spun localnicii, cei care câştigă licitaţiile sunt sibienii proprietari de oi, iar localnicii pierd dreptul de păşunat. De asemenea, există indisciplină în exploatarea păşunilor, iar utilizatorii de păşuni se plâng că atunci când semnalează la numărul 112 prezenţa unor turme străine pe păşunea încredinţată lor, constată că există reacţii întârziate la solicitarea lor. Localnicii din Piru Nou solicită ca subvenţiile să fie acordate pe numărul de animale din anul curent, nu după numărul de animale din anii trecuţi, deoarece există profitori care vând animalele după ce au fost luaţi în evidenţă.

  Probleme cu ariile protejate în zona Satu Mare
  Reprezentanţii Direcţiei Agricole susţin că în zona Satu Mare amenajamentul pastoral în ariile protejate “Natura 2000” este condiţionat de lucrările pe care le acceptă custodele ariilor protejate. Specialiştii Direcţiei Agricole susţin că este necesară consultarea custodelui de către autorităţi pentru că sunt semnalate perimetre pe care nu pot fi utilizaţi banii de subvenţie. Totodată, medicul veterinar de la Lazuri solicită ca amenajamentul pastoral să fie făcut de către cadre locale, în colaborare cu Direcţia pentru Agricultură, pentru ca acesta să fie cât mai realist. Agricultorii şi-au exprimat încrederea că amenajamentul pastoral va întrona ordinea şi disciplina în exploatarea pajiştilor, aşa cum a fost şi înainte de colectivizare. Mai mult, s-a exprimat punctul de vedere că fertilizarea pajiştilor necesită informaţii rezultate din studiul agrochimic. De aceea se solicită efectuarea studiilor agrochimice pe pajişte, pentru ca acestea să fie utilizate la întocmirea amenajamentului pastoral.

  Agricultorii acuză pasivitatea autorităţilor
  Utilizatorii de păşuni din zona de vest a judeţului Satu Mare nu sunt mulţumiţi de colaborarea cu autorităţile locale, deoarece atunci când reclamă păşunat abuziv pe păşunile încredinţate, autorităţile rămân pasive. Utilizatorii de pajişti solicită coparticiparea primăriilor la cheltuielile anuale ce se fac pe pajişte, dacă acestea exced veniturile anuale ale exploataţiei. Reprezentanţii Direcţiei Agricole le-au amintit fermierilor că mai au şi obligaţii, şi anume că orice proprietar de pajişte este obligat să-şi întocmească amenajamentul pastoral.

  Ciprian Bâtea

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE