More


  Activitatea comisarului-şef Chiş, la control

  - Advertisement -

  6

  Ca urmare a sesizărilor unor cetăţeni către Primăria municipiului Carei şi a informării primarului Kovacs Eugen, prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, s-a deplasat ieri în municipiul Carei, pentru a găsi soluţii concrete în vederea diminuării numărului spargerilor şi furturilor din locuinţe, societăţi comerciale sau autovehicule. Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a întâlnit cu un grup de cetăţeni, persoane care au fost păgubite cu sume cuprinse între 300 lei şi 34.000 lei, în bani, bijuterii sau produse electronice. La întâlnire au mai participat primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare pe linie de investigaţii criminale, chestorul dr. Liviu Tăut, inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, colonelul Vasile Bocea, preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, consilierul judeţean Iosif Pinter, reprezentanţii locali ai Jandarmeriei, Poliţiei şi Poliţiei Locale.

  Careienii păgubiţi s-au plâns prefectului Avram
  Prefectul a ascultat prezentarea unor cazuri de către cetăţeni, după care reprezentantul Poliţiei municipiului Carei a dat citire analizei furturilor înregistrate în anul 2014 la nivelul instituţiei, dar şi măsurile care au fost luate în vederea prevenirii şi stopării fenomenului infracţional. “Este o problemă preluată acum de Instituţia Prefectului împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean şi Jandarmerie. Ne preocupă în mod deosebit această situaţie, de aici de la Carei, şi dorim să luăm alte măsuri, mai ferme, mai concrete. Doresc să avem un program clar de măsuri cu ceea ce se va face”, a  declarat prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram.
  În acelaşi timp, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean a anunţat că se impune o reanalizare a managementului de la nivelul Poliţiei municipiului Carei, după care se vor lua măsurile care se impun. De asemenea, este necesară suplimentarea efectivelor de ordine publică în zonele în care au fost date spargerile, respectiv luarea unor măsuri de prevenire şi din partea cetăţenilor.
  Prefectul judeţului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram, a solicitat comandanţilor structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ca în fiecare săptămână să i se prezinte măsurile luate în vederea prevenirii infracţionalităţii.

  Careiul, terorizat de spărgători
  Potrivit datelor furnizate de IPJ Satu Mare, în perioada februarie-iulie 2014, în municipiul Carei au fost înregistrate 25 de furturi din locuinţe, patru au fost soluţionate, alte cinci s-au dovedit a fi tentative, iar 21 de furturi sunt cu autor necunoscut. Gazeta de Nord-Vest a prezentat în numerele trecute faptul că locuitorii municipiului Carei au ajuns să fie terorizaţi de hoţi. Una sau mai multe grupări specializate sparg de zor locuinţe pe raza municipiului Carei. Poliţia pare să fie depăşită de situaţie. Nemulţumiţi de neputinţa poliţiştilor de a pune capăt spargerilor, tot mai mulţi careieni s-au adresat administraţiei publice locale. Întrucât în Carei s-a instalat o adevărată stare de insecuritate, primarul Eugen Kovacs a solicitat autorităţilor abilitate ale statului să îşi concentreze eforturile pentru a anihila autorii valului de spargeri.
  Potrivit informaţiilor care circulă prin municipiu, se pare că ar fi vorba de o grupare de hoţi venită din altă zonă, care acţionează pe baza ponturilor primite de la diverşi infractori din Carei cu care sunt în strânsă legătură. Există şi careieni care susţin că ar fi vorba de o grupare specializată de hoţi care au venit din Ungaria, care se retrag în grabă prin Vama Urziceni după fiecare spargere. Careienii speră că poliţiştii vor reuşi să identifice membrii grupării sau ai grupărilor de spărgători în cel mai scurt timp. Poliţia Carei trebuie să acţioneze ferm pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor plătitori de impozite şi taxe.

  Haos total la Poliţia Carei
  Gazeta de Nord-Vest a mai arătat că managementul Poliţiei municipiului Carei, exercitat de comisarul şef Radu Chiş, lasă de dorit. Sub conducerea sa, Poliţia Carei a devenit o structură ineficientă, în care oamenii sunt promovaţi în funcţie de slugărnicie. Mai există şi poliţişti serioşi, care vor să-şi facă treaba, dar eforturile lor sunt zădărnicite de colegii protejaţi de şef, care sunt mai preocupaţi de organizarea de chefuri şi de gheşefturile personale. Din aceste motive, Poliţia Carei nu a reuşit să le vină de hac spărgătorilor care au instalat o atmosferă de teroare în municipiu. Mai ales că Biroul Judiciar, specializat în prinderea spărgătorilor, a fost decimat de comisarul şef Radu Chiş, care i-a şicanat pe lucrătorii profesionişti pentru a-şi impune slugile credincioase. Ulterior, aceste slugi au fost îndepărtate din birou din cauza afacerilor ilegale cu firme de pază în care au fost implicate.
  Revoltător este faptul că, în pofida valului de spargeri, comandantul Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, nu a întreprins niciun demers în vederea suplimentării numărului de poliţişti judiciarişti şi nici nu a cerut ajutorul colegilor de la Serviciul Judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. În literatura de specialitate, asemenea gesturi sunt sinonime cu managementul defectuos.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img