More


  Angajarea persoanelor cu handicap, mai mult pe hârtie

  =

  handicap

  Deşi este reglementată de lege şi încurajată prin tot felul de subvenţii şi facilităţi, încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap rămâne în continuare o problemă departe de a fi rezolvată. Există încă destui angajatori care îi privesc pe aceşti oameni – care deseori au calificări, ba chiar şi facultăţi – ca pe o bătaie de cap, care e mai bine să fie evitată. Totodată, mai există şi în rândul multor persoane cu handicap nu doar teama de a se integra într-o colectivitate ce poate arăta ostilitate, ci şi obişnuinţa de a trăi din indemnizaţia de handicap.

  Doar o cerere în ultimii doi ani
  Cu toate că pot beneficia de subvenţii în urma angajării persoanelor cu handicap, în ultimii doi ani doar o singură firmă a cerut beneficii în acest sens. Potrivit directorului Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Simona Derşidan, în cursul anului 2013 un număr de 11 angajatori au angajat câte o persoană cu handicap, ceea ce înseamnă că anul trecut au fost angajate 11 persoane cu handicap. Curios este faptul că niciun angajator nu a solicitat ajutor de la statul român, cu toate că aveau acest drept. În schimb, anul acesta au fost angajate cinci persoane cu handicap de către o singură societate. Pe de altă parte, angajatorul în cauză a solicitat acordarea de subvenţii, cererea fiindu-i aprobată de conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Satu Mare.

  Facilităţi există
  Conducerea AJOFM Satu Mare face un apel către firme să angajeze persoane cu handicap, informându-le că pot beneficia în acest sens de diferite subvenţii. “Angajatorii care nu au obligaţia legală de a angaja persoane cu handicap, precum şi cei care în raport cu numărul de angajaţi şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap şi încadrează în muncă pe o perioadă nedeterminată persoane cu handicap, beneficiază de o subvenţie în sumă lunară egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare în luna pentru care se face plata pentru fiecare persoană încadrată, iar această sumă se acordă pe o perioadă de 12 luni. Subvenţia se acordă începând cu data încheierii convenţiei, care se încheie între angajator şi agenţie şi va fi dedusă din contribuţia pe care angajatorul este obligat să o vireze în contul bugetului asigurărilor pentru şomaj. În cazul în care suma cuvenită este mai mare, diferenţa va fi achitată de către AJOFM prin virament în contul angajatorului. Suma lunară se acordă angajatorului proporţional cu timpul efectiv lucrat de către persoanele astfel încadrate”, a declarat directorul AJOFM Satu Mare, Simona Derşidan.

  Există şi obligaţii
  Pentru perioada în care raporturile de muncă sunt suspendate, subvenţia nu se acordă. De asemenea, angajatorii care încadrează pe durată nedeterminată persoane cu handicap au obligaţia să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încadrării în muncă. Angajatorii care încetează din motive imputabile lor raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor astfel încadrate, anterior termenului de 18 luni, sunt obligaţi să restituie în totalitate către agenţie sumele încasate pentru persoanele respective, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României, în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau serviciu.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img