More


  Beltiugul, capitala şvabilor sătmăreni

  - Advertisement -

  1

  Organizaţia Judeţeană Satu Mare a Forumului Democrat al Germanilor, împreună cu FDG local din Beltiug, FDG din Transilvania de Nord și Primăria comunei Beltiug au organizat ieri cea de-a 25-a ediție a serbării populare Schwabentreffen (Întâlnirea șvabilor sătmăreni). La eveniment a participat, la invitaţia primarului comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Rudolf Riedl, subprefectul Altfatter Tamas, senatorul UDMR Pataki Csaba, preşedintele Forumului Democrat German (FDG) Satu Mare, Ioan Leitner, respectiv preşedintele de onoare al Forumului Democrat German, Johann Forstenheizler.


  De numele preşedintelui de onoare al Forumului Democrat German, Johann Forstenheizler, se leagă revitalizarea vieţii cultural-identitare a şvabilor sătmăreni. Johann Forstenheizler a explicat în câteva cuvinte istoria zbuciumată a şvabilor sătmăreni. “Din 1990 sărbătorim acest eveniment la Satu Mare. Este o sărbătoare care pentru mine, personal, are o semnificaţie deosebită, dat fiind faptul că strămoşii mei din partea tatălui au fost colonizaţi în această parte pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Ceea ce ridică nivelul acestei sărbători este faptul că oamenii din această regiune participă la această sărbătoare. Foarte mulţi au venit din ţările învecinate, din Germania, Austria şi Ungaria. Promovarea tradiţiilor este factorul cel mai important în păstrarea identităţii. Şvabii au avut o istorie zbuciumată în cei 300 de ani de când au venit pe aceste meleaguri. Mă refer la faptul că o mare parte dintre ei şi-au pierdut identitatea împreună cu limba maternă în decursul ultimelor două secole. Scopul nostru este promovarea învăţământului cu limba de predare germană, iar prin promovarea culturii vrem să îi ajutăm pe germani să nu îşi uite trecutul”, a declarat Johann Forstenheizler. Întâlnirea şvabilor sătmăreni este finanţată de Forumul Democrat al Germanilor din România, Ministerul Culturii București și Consiliul Județean Satu Mare.
  După defilarea fanfarei, a majoretelor şi a invitaţilor, peste 20 de formații șvăbești de cor, fanfară și dans din regiunea Transilvania de Nord, Ungaria, Germania și Polonia au încântat publicul. Programul cultural-artistic a început de la ora 12.30, cu participarea formațiilor culturale din Transilvania de Nord, Polonia, Germania și Ungaria. Ziua s-a încheiat cu un bal şvăbesc, de la ora 20.00. Astăzi, programul va începe la ora 10.00, la sediul FDG de pe strada Fagilor nr.1 din municipiul Satu Mare, cu o masă rotundă cu tema ”Promovarea învățământului cu predare în limba germană”. Începând cu ora 14.00 va avea loc vizitarea unor obiective turistice din județul Satu Mare legate de istoria șvabilor sătmăreni.
  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img