More

    Beltiugul, o mină de aur pentru judeţul Satu Mare

    1

    Festivalul vinului şi viţei de vie, organizat de către Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Beltiug şi Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban, a ajuns la cea de-a II-a ediţie la sfârşitul săptămânii trecute. Pe lângă gazda evenimentului, primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, au mai participat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, deputatul Ovidiu Silaghi, şeful Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, respectiv numeroşi oaspeţi din Germania, Polonia, Ucraina şi Ungaria. În ceea ce priveşte spectacolul artistic, acesta a fost asigurat de către Anna Lesko, Nicolae Mureşan, Petrică Mureşan, Sava Negrean Brudaşcu şi Dancs Anamari.

    Beltiugul bate la uşa UNESCO
    Pivniţele săpate în Dealul Hagau din Beltiug sunt unicate în România şi reprezintă o dovadă de necontestat a faptului că oamenii acestor locuri au preţuit dintotdeauna vinul şi că viaţa lor se împarte între gospodăria din sat şi crama de pe deal. Cele peste 370 de pivniţe reprezintă o copie a satului şi nu întâmplător, atunci când în 1862 casele din sat au ars în urma unui incendiu devastator, întreaga populaţie a fost mutată, pe perioada iernii, în “casele” de pe deal. Primarul comunei Beltiug, Ioan Bartok-Gurzău, a declarat că are în vedere introducerea zonei în patrimoniul UNESCO, având în vedere faptul că localitatea deţine recordul la numărul de pivniţe raportate la numărul de case. “Am iniţiat în cursul anului 2012 un proiect de hotărâre privind organizarea primei ediţii a festivalului viei şi vinului. Comuna Beltiug are o tradiţie de peste 1.000 de ani în producţia vinului. Mai ales, s-a dezvoltat după colonizarea şvabilor sătmăreni în 1736. În comuna Beltiug sunt un număr de 690 de case şi 390 de pivniţe. Cred că suntem unicat în Europa. O să încercăm împreună cu Consiliul Judeţean să promovăm un proiect pentru cuprinderea zonei chiar pe lista UNESCO”, a precizat Ioan Bartok-Gurzău. De asemenea, edilul şef a trecut în revistă principalele investiţii realizate pe raza comunei Beltiug, printre care asfaltarea a 4,5 km de drum, dar şi asfaltarea platoului din faţa pivniţelor din comună, locaţie unde a avut loc şi festivalul.

    2

    Autorităţile, alături de viticultori
    După ce şeful Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, a transmis mesajul prefectului Eugeniu Avram, felicitându-i şi asigurându-i pe viticultori şi pe localnicii din Beltiug de tot sprijinul Instituţiei Prefectului, a luat cuvântul deputatul Ovidiu Silaghi, care a felicitat la rândul său organizatorii pentru cea de-a II-a ediţie. În stilul său caracteristic, Ovidiu Silaghi a recunoscut că a răspuns invitaţiei lansate de organizatori şi din postura de consumator de vin.
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, le-a dat asigurări viticultorilor că instituţia pe care o reprezintă este lângă ei în mod necondiţionat. Pe lângă sprijinul pentru includerea zonei Beltiug în indicaţia geografică Dealurile Sătmarului, Consiliul Judeţean va asigura fonduri şi pentru reabilitarea staţiunii termale de la Beltiug. “Noi suntem cu Beltiugul în judeţul Satu Mare. Unii din Direcţia Agricolă trebuiau să fie mai atenţi, nu trebuiau să lase ca numele de Dealurile Sătmarului să aibă o suprafaţă foarte mică din județul Satu Mare. Am pornit demersul şi îmi doresc din tot sufletul să reuşim ca vinul produs în judeţul Satu Mare să fie sub indicaţia geografică Dealurile Sătmarului. Eu cred că aşa este corect, mai ales că în momentul de față avem peste 1.000 de hectare de vie în judeţul Satu Mare“, a concluzionat Adrian Ştef.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE