Colonii gigant de furnici la Pădurea Tătăreşti

furnici

Furnicile şi-au creat o adevărată metropolă în partea dinspre poligonul de tir a Pădurii Tătăreşti, unde şi-au construit zeci de muşuroaie uriaşe de circa un metru înălţime şi de circa 2 metri diametru. Muşuroaiele de acest gen sunt foarte rar de văzut, mai ales că este vorba despre furnicile obişnuite, nu de cele foarte mari, cu toate că biologii sătmăreni susţin că nu este ceva ieşit din comun. Specialiştii în biologie susţin că nu este un lucru ieşit din comun şi că foarte probabil şi-au creat aceste colonii enorme datorită faptului că au găsit hrană din belşug în zonă.

Descoperite întâmplător de un sătmărean
Muşuroaiele gigant au fost descoperite întâmplător zilele trecute de un sătmărean. Aflându-se împreună cu familia în drum spre Tătăreşti, sătmăreanul s-a oprit pentru recreere la marginea pădurii, moment în care, în colţul dintre poligonul de tir din apropiere, în imediata apropiere a şoselei, a observat nişte ridicături de pământ. Apropiindu-se să vadă despre ce este vorba, nu mică i-a fost mirarea când şi-a dat seama că este vorba despre nişte colonii foarte mari de furnici.

Adevărate metropole în lumea furnicilor, muşuroaiele au între 50 şi 100 de cm înălţime şi un diametru la bază de circa 2 metri, iar în interiorul acestora mişună sute de mii de furnici de pădure comune, şi nu de cele uriaşe, aşa cum s-ar fi aşteptat. “În prima fază nu ne-am dat seama despre ce este vorba, dar am rămas uimit când mi-am dat seama că este vorba despre muşuroaie de furnici”, ne-a declarat sătmăreanul care le-a descoperit. Interesant este faptul că în zonă sunt zeci de astfel de muşuroaie gigant, zona putând fi asemuită cu un adevărat New York al furnicilor.

Nimic neobişnuit pentru specialişti
Cu toate că nu mulţi sătmăreni au mai avut ocazia să vadă astfel de colonii gigant create de furnici, specialiştii în biologie spun că este un lucru absolut normal pentru furnicile de pădure. După ce a vizionat imaginele realizate la faţa locului, profesorul de biologie de la Colegiul Naţional “Doamna Stanca”, dr. Mirela Maria Precup, a afirmat că este vorba despre furnicile de pădure obişnuite în această zonă şi că acestea pot forma colonii uriaşe. “Furnica roşie de pădure formează destul de frecvent astfel de colonii gigant atât în pădurile din zona noastră dar mai ales în cele de conifere. Foarte probabil că în zona în care au fost construite aceste muşuroaie gigant, furnicile au găsit hrană din belşug, astfel se explică şi densitatea lor foarte mare. De altfel, furnicile sunt considerate sanitarii pădurii, iar prezenţa lor în această zonă este benefică deoarece deparazitează pădurea şi consumă larvele insectelor dăunătoare”, a mai spus profesorul Mirela Maria Precup.

Profesorul sătmărean a adăugat că în coloniile precum cele de la Pădurea Tătăreşti pot trăi milioane de indivizi, furnici lucrătoare, soldaţi, una sau mai multe regine şi câţiva trântori.

Doctorul în biologie a mai afirmat că, în mod normal, furnicile comune de pădure nu sunt periculoase, doar că atunci când sunt atacate sau li se distruge colonia, acestea eliberează acidul formic care poate irita pielea.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Afacerea Masca!

Nu degeaba se zice că pe vreme de război și pandemie se fac cele mai babane afaceri. Bine, nu le face omul de rând,...

Resetarea presei, extremă urgență

Din clipa în care încrederea publicului în presă intră în declin, nu mai există, practic, șansa unui guvern de a se sprijini pe un...

Dezvoltarea orașului Livada și bunăstarea locuitorilor, obiectivul principal al conducerii orașului

Primele luni ale lui 2020 găsește primăria din Livada cu o activitate prolifică pe mai multe paliere, investițiile fiind complexe și menite să dezvolte...

Adrian Ștef: ”Voi cere ca subprefecții ALDE să-și prezinte demisia!”

Invitat joi seara în cadrul emisiunii Actualitatea sătmăreană de la Nord Vest TV, fostul președinte al Consiliului județean Satu Mare, Adrian Ștef a declarat...

Câinele Athos, spaima contrabandiștilor. O nouă captură

Poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în urma unor acțiuni specifice desfăşurate în zona de competenţă, 1.000 pachete...