More

    Control la sursele de apă potabilă din Negreşti-Oaş

    2

    Din dispoziţia prefectului județului Satu Mare, Eugeniu Avram, ieri, de la ora 10.00, la sediul Primăriei Negrești-Oaș a avut loc o şedință de lucru pentru soluționarea problemei calității apei furnizate în orașul Negrești-Oaș. Cauzele identificate sunt multiple. De la gradul mare de uzură a Uzinei de tratare a apei, până la exploatarea forestieră sălbatică. În urma evaluării situaţiei la faţa locului, subprefectul Altfatter Tamas a dispus luarea unor măsuri imediate.

    Desant al instituţiilor abilitate la Negreşti
    Şedința a fost condusă de subprefectul Altfatter Tamas. Au participat primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, managerul public al judeţului Satu Mare, Nicolae Bura, reprezentanți ai Instituției Prefectului, SC Apaserv, Sistemului de Gospodărire a Apelor Române (SGA) Satu Mare, Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (CJ-GNM), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare (ISV) Satu Mare, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii în sectorul de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare, Ocolului Silvic Negreşti-Oaș, Ocolului Silvic Ciumeşti, Primăriei Certeze.

    3

    Problema, căutată la sursă
    În cadrul şedinţei, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, a arătat că în ultima perioadă de timp locuitorii oraşului se confruntă cu o situaţie deloc plăcută, şi anume faptul că zilnic li se furnizează apă potabilă cu un grad ridicat de turbiditate. După o discuţie în care fiecare instituţie şi-a prezentat punctul de vedere, subprefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamas, a propus deplasarea în teren, la priza de captare a apei de pe râul Valea Rea (Huta Certeze), locaţie principală de alimentare cu apă a orașului Negrești-Oaş, precum şi în amonte la două puncte (priza de captare și evacuare) ale microhidrocentralei care funcționează pe acest râu.

    Cauze multiple
    Conform celor declarate de reprezentanții SC Apaserv, funcționarea intermitentă a centralei electrice cât şi exploatarea forestieră fără respectarea prevederilor Codului Silvic sunt cauzele principale ale depășirii indicatorului de turbiditate a apei furnizate în sistem centralizat în Negrești-Oaş, pe lângă vechimea de peste 40 de ani a Uzinei de tratare a apei. Potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, apa furnizată cetăţenilor se încadrează în limitele legale în ceea ce privește indicatorii de calitate microbiologici.
    În urma evaluării situaţiei la faţa locului, subprefectul Altfatter Tamas a dispus luarea unor măsuri imediate, precum monitorizarea permanentă a indicatorilor de calitate a apei, atât la priza de captare cât şi la intrarea în uzina de apă, respectiv la robinetele negreștenilor, respectiv constituirea unei comisii mixte pentru verificarea respectării condițiilor de funcționare și exploatare impuse prin actele de reglementare, atât la microhidrocentrală cât şi la exploatările forestiere din zonă.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE